Rewelacyjny keks bez jajek: przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą

2021-03-29
Rewelacyjny keks bez jajek: przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto o smaku orzechów ziemnych z kawałkami czekolady
łatwy
30 min
4

Pyszny keks z masłem orzechowym i czekoladą to rewelacyjne ciasto świąteczne. Zamiast tradycyjnego tłuszczu wykorzystano w przepisie masło fistaszkowe z orzechów ziemnych. Ten dodatek nadaje niezwykły smak ciastu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 g brązowego cukru
  • 125 g kremowego masła orzechowego
  • 400 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • 150 ml wody gazowanej
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 50 g ciemnej czekolady
  • oraz forma keksowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włóż cukier i masło orzechowe do miski i ubij za pomocą robota kuchennego lub miksera ręcznego przez około 3-4 minuty, aż mieszanina stanie się nieco jaśniejsza.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, krótko wymieszaj. Teraz dodaj wodę gazowaną, mleko roślinne i mus jabłkowy i wszystko wymieszaj na gładkie ciasto.
  • Pokrój ciemną czekoladę na małe kawałki i dodaj pod ciasto.
  • Posmaruj masłem formę keksową i oprósz ją odrobiną mąki. Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Najlepiej wykonać test suchego patyczka - jeśli po wbiciu w ciasto drewniany patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.
  • Wyjmij keks z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w foremce jeszcze przez kilka minut, dopiero potem wyjmij i ostudź całkowicie.