Rewelacyjny keks bez jajek: przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszny keks z masłem orzechowym i czekoladą to rewelacyjne ciasto świąteczne. Zamiast tradycyjnego tłuszczu wykorzystano w przepisie masło fistaszkowe z orzechów ziemnych. Ten dodatek nadaje niezwykły smak ciastu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 g brązowego cukru
- 125 g kremowego masła orzechowego
- 400 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki soli
- 2 łyżki musu jabłkowego
- 150 ml wody gazowanej
- 250 ml mleka roślinnego
- 50 g ciemnej czekolady
- oraz forma keksowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włóż cukier i masło orzechowe do miski i ubij za pomocą robota kuchennego lub miksera ręcznego przez około 3-4 minuty, aż mieszanina stanie się nieco jaśniejsza.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, krótko wymieszaj. Teraz dodaj wodę gazowaną, mleko roślinne i mus jabłkowy i wszystko wymieszaj na gładkie ciasto.
- Pokrój ciemną czekoladę na małe kawałki i dodaj pod ciasto.
- Posmaruj masłem formę keksową i oprósz ją odrobiną mąki. Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Najlepiej wykonać test suchego patyczka - jeśli po wbiciu w ciasto drewniany patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.
- Wyjmij keks z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w foremce jeszcze przez kilka minut, dopiero potem wyjmij i ostudź całkowicie.