Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady: najlepszy pokarm dla mózgu
„To naprawdę łatwy przepis, w którym wspaniale łączy się smak masła orzechowego i czekolady. Jeśli masz wszystkie składniki w spiżarni, możesz przygotować ten smakołyk w okamgnieniu” - przekonuje Delia McCabe w swej książce „Nakarm mózg”. Jeśli jednak nie tolerujecie orzeszków ziemnych z których jest masło orzechowe, to autorka proponuje użycie czekoladowego kremu z orzechów laskowych, a zamiast fistaszków uprażone orzechy laskowe.
Jeśli nie masz czasu upiec ciasteczek lub chcesz to zrobić następnego dnia, przełóż zawinięty w papier do pieczenia wałek z ciasta do dużej torby strunowej, zamknij ją i włóż do lodówki, tak by ciasto leżało płasko. Wyjmij z lodówki następnego dnia i odstaw na 10 minut, żeby odtajało. Następnie pokrój i piecz zgodnie z instrukcją powyżej.
SKŁADNIKI
- 1¾ szklanki mąki bezglutenowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki oleju kokosowego
- ½ szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- ¼ szklanki orzechów ziemnych, grubo posiekanych
- ¹⁄³ szklanki syropu klonowego lub ryżowego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki esencji waniliowej
- ¹⁄³ szklanki bezmlecznych groszków z gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym i rozdrabniaj 1 minutę, używając trybu pulsacyjnego. Składniki mają się połączyć w lepką kulę.
- Przełóż masę na papier do pieczenia i za jego pomocą uformuj wałek z ciasta. Wałek pokrój na plastry o grubości 2 cm i przekładaj je na przygotowaną blachę.
- Piecz 8–10 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy ostygną, przełóż je do szczelnego pojemnika szklanego i wstaw do lodówki.