Domowy hummus na słodko. Bogaty w białko, zaskakujący dodatek do owoców i precelków
2023-01-23
łatwy
101 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Domowy hummus na słodko to pomysłowa wersja popularnego dodatku do przekąsek. Hummus na słodko przygotowuje się z ciecierzycy, podobnie jak tradycyjny, dzięki czemu otrzymujemy pastę bogatą w białko. Aromatyczne dodatki - kakao, masło orzechowe i cynamon oraz cukier sprawiają, że hummus jest słodki i smakuje jak deserowy krem. Pasuje do owoców, słodkiej rurki ptysiowej, ale także do słonych krakersów lub precelków.
SKŁADNIKI
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej
- 60 ml mleka kokosowego z puszki
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzyce dokładnie odsączyć.
- Mleczko kokosowe przed otwarciem przez chwile intensywnie wstrząsać, aby rozdzielone warstwy dobrze się połączyły.
- Ciecierzycę i mleko kokosowe umieścić w blenderze, dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę.
- Jeśli hummus wyjdzie zbyt gęsty, dodawać mleka i miksować do uzyskania wymaganej konsystencji.
- Podawać z pokrojonymi na cząstki jabłkami, pomarańczami, grejpfrutami, bananami, gruszkami.
- Pasuje też do herbatników, biszkoptów, słomki ptysiowej, krakersów i precelków.
W formie - Dieta wysokobiałkowa