Domowy hummus na słodko. Bogaty w białko, zaskakujący dodatek do owoców i precelków

Hummus na słodko
Autor: Shutterstock
łatwy
101 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Domowy hummus na słodko to pomysłowa wersja popularnego dodatku do przekąsek. Hummus na słodko przygotowuje się z ciecierzycy, podobnie jak tradycyjny, dzięki czemu otrzymujemy pastę bogatą w białko. Aromatyczne dodatki - kakao, masło orzechowe i cynamon oraz cukier sprawiają, że hummus jest słodki i smakuje jak deserowy krem. Pasuje do owoców,  słodkiej rurki ptysiowej, ale także do słonych krakersów  lub precelków.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej
  • 60 ml mleka kokosowego z puszki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzyce dokładnie odsączyć.
  • Mleczko kokosowe przed otwarciem przez chwile intensywnie wstrząsać, aby rozdzielone warstwy dobrze się połączyły.
  • Ciecierzycę i mleko kokosowe umieścić w blenderze, dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę.
  • Jeśli hummus wyjdzie zbyt gęsty, dodawać mleka i miksować do uzyskania wymaganej konsystencji.
  • Podawać z pokrojonymi na cząstki jabłkami, pomarańczami, grejpfrutami, bananami, gruszkami.
  • Pasuje też do herbatników, biszkoptów, słomki ptysiowej, krakersów i precelków. 
W formie - Dieta wysokobiałkowa
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej