Wegańskie batoniki orzechowe z czekoladą. Nie do wiary, jak są pyszne i sycące
2022-09-06
łatwy
20 min
10
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Te batoniki z masła orzechowego, z dodatkiem orzechów i czekolady smakują obłędnie. Intensywnie orzechowa słodycz łączy się w harmonijną całość z goryczką gorzkiej czekolady. Słodycze dla koneserów, wegan, bezglutenowów i tych, co nie jedzą jajek czy mleka. I dla wszystkich pozostałych również.
SKŁADNIKI
- 400 g masła orzechowego
- 7 łyżek syropu klonowego
- garść posiekanych orzechów
- 50 g mąki kokosowej
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło orzechowe i syrop kokosowy delikatnie podgrzać w rondelku i połączyć.
- Gdy masa zrobi się jednolita zdjąć z ognia i dodać orzechy i mąkę.
- Dokładnie wymieszać - powstanie gęsta masa.
- Blaszkę wyłożyć papierem, przełożyć do niej masę i wyrównać wierzch.
- Blaszkę wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Gdy masa stężeje wyjąć blaszkę z lodówki i pokroić na porcje.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać nią batoniki.
- Wierzch można udekorować siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub migdałowymi.
Dlaczego warto jeść orzechy?