Wegańskie batoniki orzechowe z czekoladą. Nie do wiary, jak są pyszne i sycące

Batony orzechowe z czekoladą
Autor: Shutterstock Batony orzechowe z czekoladą to pyszna przekąska w wege wydaniu.
łatwy
20 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Te batoniki z masła orzechowego, z dodatkiem orzechów i czekolady smakują obłędnie. Intensywnie orzechowa słodycz łączy się w harmonijną całość z goryczką gorzkiej czekolady. Słodycze dla koneserów, wegan, bezglutenowów i tych, co nie jedzą jajek czy mleka. I dla wszystkich pozostałych również. 

SKŁADNIKI

  • 400 g masła orzechowego
  • 7 łyżek syropu klonowego
  • garść posiekanych orzechów
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło orzechowe i syrop kokosowy delikatnie podgrzać w rondelku i połączyć.
  • Gdy masa zrobi się jednolita zdjąć z ognia i dodać orzechy i mąkę.
  • Dokładnie wymieszać - powstanie gęsta masa.
  • Blaszkę wyłożyć papierem, przełożyć do niej masę i wyrównać wierzch.
  • Blaszkę wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Gdy masa stężeje wyjąć blaszkę z lodówki i pokroić na porcje.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać nią batoniki.
  • Wierzch można udekorować siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub migdałowymi.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej