Aromatyczny kurczak w maśle orzechowym: prosty przepis na kurczaka pełnego smaku
2021-05-17
łatwy
30 min
4
Kurczak w maśle orzechowym to danie łatwe do przygotowania, bardzo aromatyczne i pełne smaku. Aksamitny sos orzechowy sprawia, że mięso nie jest suche, a dodatek przyprawa o zdecydowanym smaku powoduje, że nie jest też mdłe i nijakie.
SKŁADNIKI
- 60 dag filetów z kurczaka (mogą być piersi lub filety z udek)
- 1/2 papryczki chili
- 2 szalotki
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 5 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżeczki imbiru mielonego
- do smaku - sól
- garść orzeszków ziemnych pokruszonych i uprażonych
- natka kolendry albo natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć i pokropić w kostkę.
- Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać, podobnie drobno pokroić papryczkę.
- Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę z czosnkiem i papryczką. Dodać mięso i smażyć mieszając przez kilka chwil, aż mięso połączy się z przyprawami i straci różowy kolor.
- Dodać sos sojowy, ocet i cukier, masło orzechowe i imbir. Mieszając dusić przez kilka minuta aby mięso doszło w środku.
- Spróbować sos, jeśli jest mało słony, doprawić do smaku.
- Podawać z ryżem posypane pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i zieleniną.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!