Sznycle w sosie orzechowym - pomysł na schab w aromatycznym sosie z masła orzechowego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soczyste i smaczne sznycle ze schabu bez panierki, a do tego aksamitny sos na bazie masła orzechowego. To zestaw nie mający sobie równych. Aromatyczny i pyszny, znakomity na niedzielny obiad z rodziną.
SKŁADNIKI
- 2 sznycle wieprzowe
- 1 cebula
- 0,5 papryczki chili
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 4 łyżki masła orzechowego
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i paprykę oczyścić i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, a następnie dodać do niej papryczkę.
- Po chwili oprószyć cukrem i lekko skarmelizować, dodać masło orzechowe, śmietanę i bulion i zagotować. Gotować ok 10 min, cały czas mieszając. Przyprawić solą pieprzem i sokiem owocowym.
- Na reszcie oleju usmażyć mięso z obu stron. Wystarczy po 4 minuty z każdej strony. Podawać polane sosem.