Jak przechowywać orzechy, żeby nie pleśniały?

2016-08-31 13:47

Orzechy są kaloryczne, ale bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych składników odżywczych: białka, składniki mineralne (magnez, wapń), witaminy, a przede wszystkim są obfitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających we krwi poziom złego cholesterolu. Warto więc wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać orzechy.

jak_przechowywac_orzechy.jpg
Autor: photos.com Najdłużej można przechowywać orzechy niełuskane - nawet do roku
Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy, zarówno włoskie, jak i laskowe, najlepiej przechowywać w łupinkach, niełuskane. W ten sposób mogą czekać na wykorzystanie nawet kilka miesięcy – do roku. Schowane w swoich skorupkach zostają świeże i nie tracą wartości odżywczych.

Pozbawione skorupek narażone są na zjełczenie – w orzechach jest dużo tłuszczu – oraz pleśń.

Orzechy w łupinkach i bez łupinek: przechowywanie

Niełuskane orzechy najlepiej przechowywać w worku (np. bawełnianym lub lnianym) albo koszyku w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli już mamy orzechy łuskane, trzeba uważać, by nie przechowywać ich w zbyt wysokiej temperaturze (wtedy jełczeją) ani w wilgotnych warunkach (mogą spleśnieć). Najlepiej wstawić je do lodówki.

Można też umieścić je w szczelnie zamykanym pojemniku i nie trzymać zbyt długo, bo i tak może się do nich dobrać pleśń. Uwaga! Jeśli nawet jeden z orzechów ma na sobie widoczny „kożuszek” pleśni, oznacza to, że pozostałe również najprawdopodobniej są przez nią dotknięte.

O żesz ty... orzeszku. Czy znasz te orzechy?
Pytanie 1 z 8
Które orzechy dzięki dużej zawartości magnezu wspomagają nas w walce ze stresem?
Zdjęcie