Jak przechowywać orzechy, żeby nie pleśniały?
Orzechy są kaloryczne, ale bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych składników odżywczych: białka, składniki mineralne (magnez, wapń), witaminy, a przede wszystkim są obfitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających we krwi poziom złego cholesterolu. Warto więc wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać orzechy.
Orzechy, zarówno włoskie, jak i laskowe, najlepiej przechowywać w łupinkach, niełuskane. W ten sposób mogą czekać na wykorzystanie nawet kilka miesięcy – do roku. Schowane w swoich skorupkach zostają świeże i nie tracą wartości odżywczych.
Pozbawione skorupek narażone są na zjełczenie – w orzechach jest dużo tłuszczu – oraz pleśń.
Orzechy w łupinkach i bez łupinek: przechowywanie
Niełuskane orzechy najlepiej przechowywać w worku (np. bawełnianym lub lnianym) albo koszyku w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli już mamy orzechy łuskane, trzeba uważać, by nie przechowywać ich w zbyt wysokiej temperaturze (wtedy jełczeją) ani w wilgotnych warunkach (mogą spleśnieć). Najlepiej wstawić je do lodówki.
Można też umieścić je w szczelnie zamykanym pojemniku i nie trzymać zbyt długo, bo i tak może się do nich dobrać pleśń. Uwaga! Jeśli nawet jeden z orzechów ma na sobie widoczny „kożuszek” pleśni, oznacza to, że pozostałe również najprawdopodobniej są przez nią dotknięte.