Jak przechowywać orzechy, żeby nie pleśniały?

2016-08-31 13:47 J.Kubecka
jak_przechowywac_orzechy.jpg
Autor: photos.com Najdłużej można przechowywać orzechy niełuskane - nawet do roku

Orzechy są kaloryczne, ale bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych składników odżywczych: białka, składniki mineralne (magnez, wapń), witaminy, a przede wszystkim są obfitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających we krwi poziom złego cholesterolu. Warto więc wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać orzechy.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy, zarówno włoskie, jak i laskowe, najlepiej przechowywać w łupinkach, niełuskane. W ten sposób mogą czekać na wykorzystanie nawet kilka miesięcy – do roku. Schowane w swoich skorupkach zostają świeże i nie tracą wartości odżywczych.

Pozbawione skorupek narażone są na zjełczenie – w orzechach jest dużo tłuszczu – oraz pleśń.

Orzechy w łupinkach i bez łupinek: przechowywanie

Niełuskane orzechy najlepiej przechowywać w worku (np. bawełnianym lub lnianym) albo koszyku w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli już mamy orzechy łuskane, trzeba uważać, by nie przechowywać ich w zbyt wysokiej temperaturze (wtedy jełczeją) ani w wilgotnych warunkach (mogą spleśnieć). Najlepiej wstawić je do lodówki.

Można też umieścić je w szczelnie zamykanym pojemniku i nie trzymać zbyt długo, bo i tak może się do nich dobrać pleśń. Uwaga! Jeśli nawet jeden z orzechów ma na sobie widoczny „kożuszek” pleśni, oznacza to, że pozostałe również najprawdopodobniej są przez nią dotknięte.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE