Przepis na keto pączki bez cukru. Dietetyczna słodka przekąska nie tylko na tłusty czwartek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy na diecie keto można zjeść pączka? Oczywiście, że można i wcale nie trzeba odmawiać sobie słodkiej przyjemności w tłusty czwartek. Warto jednak mieć dobry przepis na niskowęglowodanowe pączki taki jak ten. Pączki nie zawierają białego cukru, a są pyszne i puszyste. Zobaczcie, jak zrobić lekkie jak chmurka i przepyszne pieczone keto pączki bez cukru.
Pieczone keto pączki bez cukru – składniki
Do przygotowania domowych pączków niskowęglowodanowych wykorzystuje się produkty, które dostępne są w większych sklepach i internetowych delikatesach. Coraz więcej marketów ma w swojej ofercie produkty dozwolone podczas stosowania diety ketogenicznej. Do pączków nie dodaje się białego cukru. Został zastąpiony erytrytolem. To zdrowy zamiennik cukru.
Na liście składników potrzebnych do zrobienia pieczonych keto pączków znalazły się więc takie produkty jak:
- serek mascarpone
- erytrytol
- jajka
- masło
- błonnik bambusowy
- budyń waniliowy bez cukru
- proszek do pieczenia
Jak zrobić pieczone keto pączki bez cukru?
Przepis na pyszne i w sam raz słodkie keto pączki jest łatwy. Ciasto przygotowuje się w kilku prostych krokach, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Postępując według niego, smakowite keto pączki z piekarnika udadzą się już za pierwszym razem.
Jak więc upiec pyszne keto pączki bez cukru?
- 1. krok – podgrzanie masła z serkiem mascarpone
- 2. krok – ubicie białek na sztywną pianę i wymieszanie z pozostałymi składnikami
- 3. krok – dodanie masła z mascarpone i wymieszanie składników
- 4. krok – przełożenie ciasta do foremek i upieczenie w piekarniku
Jak podawać pieczone keto pączki bez cukru?
Rozpływające się w ustach keto pączki z piekarnika to nie tylko pomysł na niskowęglowdanową słodką przekąskę na tłusty czwartek. Dzięki temu, że pączki robi się tak łatwo i szybko, sprawdzą się też na inne okazje. Przepis na keto pączki bez cukru szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy mimo że są na diecie, nie mogą obejść się bez czegoś słodkiego na deser.
Pieczone keto pączki można podać z różnymi dodatkami. Sprawdzą się owocowe dżemy lub musy bez cukru, serek mascarpone z białą czekoladą bez cukru, zmielony na puder słodzik czy keto lukier.
SKŁADNIKI
- 100 g serka mascarpone
- 40 g erytrytolu
- 30 g błonnika bambusowego
- 20 g masła
- 15 g budyniu waniliowego bez cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło i mascarpone przełożyć do rondelka i roztopić. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Białka ubić z erytrytolem na sztywną pianę.
- Dodać żółtka, błonnik bambusowy, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników.
- Stopniowo dodawać roztopione masło z mascarpone i mieszać do połączenia składników.
- Masę przelać do silikonowej formy do pączków lub muffinek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około 15 minut, aż staną się rumiane.
- Podawać w tłusty czwartek lub jako przekąskę.