Orzechy włoskie zanurzam w tej obłędnej polewie. W mig mam pyszną i chrupiącą przekąskę

orzechy włoskie w czekoladzie
Autor: Shutterstock Zamiast kupować, zrób w domu. Orzechy włoskie w tej polewie to najlepsza przekąska na jesień.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy czekolada i orzechy włoskie pasują do siebie? Najlepszą odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym przepisie. Orzechy włoskie i czekolada to przepyszny duet, a najlepiej się o tym przekonać, łącząc te dwa składniki w wyśmienitej przekąsce. Orzechy włoskie w czekoladzie oczarują smakiem każdego. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można je zrobić w domu.

Czy orzechy włoskie w czekoladzie są zdrowe?

Orzechy włoskie w czekoladzie to smaczna przekąska, która zachwyca smakiem i zawartością składników odżywczych. Orzechy włoskie są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, białka, błonnika, witamin z grupy B i E oraz magnezu, potasu i cynku. Korzystnie wpływają na pracę serca i wykazują działanie przeciwutleniające. Oznacza to, że pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniem. Poprawiają pamięć i koncentrację. Z kolei czekolada wpływa na prawidłową pracę serca, reguluje poziom cukru we krwi i poprawia nastrój. Zawiera sporo minerałów i antyoksydantów.

Orzechy włoskie w czekoladzie warto jednak spożywać z umiarem, ponieważ przekąska jest dość kaloryczna. Co prawda nie ma w niej dodatkowego cukru, ale zawiera sporo tłuszczu. Najlepsza jest gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao, która uważana jest za najzdrowszą. Mała porcja orzechów w czekoladzie od czasu do czasu może być zdrową przekąską i ciekawym urozmaiceniem diety.

Jak zrobić orzechy włoskie w czekoladzie?

W sklepach pełno jest gotowych przekąsek w postaci orzechów i bakalii w czekoladzie. Jednak czasem skład tego typu produktów może przerazić. Dlatego najlepiej przygotować je w domu z prostych produktów, które można kupić w wielu sklepach spożywczych. Lista składników niezbędnych do przygotowania orzechów włoskich w czekoladzie obejmuje tylko trzy artykuły spożywcze i trzy przyprawy, które idealnie podkręcają smak przekąski.

Przepis na orzechy włoskie w czekoladzie jest nie tylko prosty, ale i szybki. Chrupiąca przekąska jest gotowa w kilka minut, ale aby jej spróbować, należy poczekać pół godziny. Czekoladowa polewa powinna dobrze zastygnąć. Jak więc zrobić pyszne orzechy włoskie w czekoladzie? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne.

  • 1. krok – obranie orzechów włoskich z łupinek i uprażenie ich na suchej patelni
  • 2. krok – przygotowanie polewy czekoladowej
  • 3. krok – wymieszanie orzechów włoskich z czekoladą
  • 4. krok – ułożenie orzechów włoskich w czekoladzie w formie
  • 5. krok – schłodzenie orzechów włoskich w czekoladowej polewie w lodówce

Jak podawać orzechy włoskie w czekoladzie?

Orzechy włoskie w czekoladzie są pyszne i uniwersalne. Można je robić przez cały rok i podawać na różne okazje. To znakomita przekąska między posiłkami i deser, który zaspokoi chęć na coś słodkiego. To także elegancki i smaczny dodatek do deseru, dekoracja tortu lub ciasta na szczególne okazje. Idealnie pasują do filiżanki kawy lub herbaty, tworząc przyjemny moment relaksu. Pyszne i chrupiące orzechy włoskie w czekoladzie to również miły i uniwersalny prezent, który z pewnością ucieszy obdarowaną osobę. Można je zapakować w ozdobne pudełko lub torebkę.

SKŁADNIKI

  • 20 całych orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • szczypta cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy włoskie obrać z łupinek i delikatnie podprażyć na suchej patelni.
  • Do rondelka przelać śmietankę i zagotować, a następnie zestawić z ognia.
  • Dodać połamane na mniejsze kawałki obie czekolady i mieszać, aż się roztopią.
  • Wsypać po szczypcie przyprawy do piernika, cynamonu i soli. Wymieszać.
  • Do masy włożyć orzechy włoskie i dokładnie wymieszać.
  • Orzechy wyjmować za pomocą łyżki i układać w niedużej formie wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wierzch można posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi. 
  • Wstawić do lodówki na około 30 minut, aby polewa czekoladowa ostygła.
  • Podawać na deser i jako przekąskę między posiłkami. Przechowywać w lodówce.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej