Sałatka ze szpinakiem, mandarynką i granatem

Sałatka ze szpinakiem, mandarynką i granatem
Autor: Shutterstock Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem, mandarynką i granatem
łatwy
15 min
4

Pyszna orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem, mandarynką i granatem. Bomba witaminowa - doskonała zwłaszcza zimą, bogata w witaminę C i żelazo. Będzie doskonała jako lekkie samodzielne danie, przystawka na przyjęciach lub dodatek do białych mięs lub ryb.

 Delikatne liście szpinaku to doskonałe tło dla dodatków o bardziej wyrazistym smaku. Świetnie pasują do nich owoce cytrusowe, sery owcze lub kozie, cebula i  czosnek i ostrzejsze sosy.  Zdrowe, kolorowe sałatki ze szpinaku  to doskonałe dania na lunch albo jakie dodatek  do  dań obiadowych.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 opakowania szpinaku baby
  • 4 mandarynki bądź klementynki
  • 1/2 owocu granatu
  • 1 dojrzałe awokado
  • mieszanka orzechów: włoskich, laskowych i migdałów
  • Na sos:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • świeżo zmielony biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście szpinaku opłukać, wysuszyć i rozłożyć na półmisku.
  • Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, awokado obrać, odpestkować, pokroić w plasterki. Rozrzucić kawałki owoców na szpinaku.
  • Granat rozkroić i wyłuskać z połowy owocu pestki. Ozdobić nimi sałatkę.
  • Posypać mieszanką orzechów.
  • Składniki sosu dobrze wymieszać i polać sałatkę po wierzchu tuż przed podaniem.