Domowa nalewka rabarbarowa – smak dzieciństwa w dorosłej wersji

Domowa nalewka rabarbarowa – smak dzieciństwa w dorosłej wersji
Autor: Shutterstock Domowa nalewka rabarbarowa niejednego już zaskoczyła swoim bogatym smakiem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Nalewka rabarbarowa to lekko kwaskowy, półsłodki trunek, który idealnie otwiera sezon na domowe owocowe nalewki. Choć powstaje z łodyg, a nie klasycznych owoców, rabarbar zaskakuje swoją soczystością i charakterem – po dodaniu cukru nabiera przyjemnej słodyczy, przypominając smak wczesnoletnich deserów. Nalewka z rabarbaru to świetny dodatek do ciasta, lodów albo herbaty z nutką nostalgii. Mamy dla Was prosty przepis, który warto wypróbować, zanim sezon na rabarbar minie!

Wiosenne nalewki

Początek roku to czas nastoi na pączkach i młodych listkach – pierwszych, delikatnych składnikach, które zwiastują nadejście sezonu nalewek. W marcu i kwietniu sięgamy po naturalne, jeszcze nie w pełni rozwinięte części roślin: pączki sosny, czarnego bzu, młode listki malin czy brzoskwini. Ich świeży, skoncentrowany aromat świetnie oddaje się w alkoholu, tworząc niezwykle esencjonalne trunki. Niektóre z takich „pączkówek” i „listkówek” służą jako dodatek do przyszłych nalewek owocowych, wzmacniając ich smak lub zdrowotne właściwości.

Nalewka na młodych listkach brzoskwini to przykład trunku, który kumuluje zapach wiosny jeszcze zanim pojawią się pierwsze owoce. Subtelny, lekko migdałowy aromat nadaje się idealnie do połączenia z bardziej wyrazistymi owocami – np. morelami. Z kolei napitek z liści brzozy zyskuje uznanie nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale też delikatne działanie moczopędne i oczyszczające. To jeden z pierwszych domowych „eliksirów” sezonu, szczególnie ceniony przez miłośników naturalnych specyfików.

Zwieńczeniem tej wiosennej rozgrzewki jest nalewka z rabarbaru – lekko kwaskowa, półsłodka, wyrazista. Choć formalnie zalewamy alkoholem jego łodygi, traktujemy ją już jako pierwszą z owocowych nalewek. Rabarbar, dzięki swojej soczystości i naturalnej cierpkości, świetnie komponuje się z cukrem, ziołami, a nawet innymi owocami. To właśnie od niego zaczynamy słodko-kwaśną, domową podróż przez sezon nalewkowy, a zaraz po nim na horyzoncie pojawia się już kolejna gwiazda – truskawka.

SKŁADNIKI

  • 2 kg rabarbaru
  • 500 g cukru
  • 2 cytryny, starta skórka
  • 2 laski wanilii
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,75 l wódki 40%
  • 0,25 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar umyć, pokroić na kawałki długości około 2 cm. Wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na dobę.
  • Na drugi dzień zawartość słoja zalać spirytusem i wódką. Uzupełnić wodą. 
  • Dodać skórkę cytryny i wanilię. 
  • Zamknąć słój i odstawić w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
  • Po tym czasie przecedzić. Kawałki rabarbaru przełożyć do słoików i zachować do deserów. 
  • Nalewkę rozlać do butelek, na każdą butelkę nalepić nalepkę z nazwą i datą butelkowania. Dobrze zamknąć.
  • Leżakować w piwnicy lub innym chłodnym i ciemnym miejscu przez 6 miesięcy.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej