Nalewka rabarbarowa: domowy trunek na rabarbarze

Nalewka rabarbarowa: domowy trunek na rabarbarze
Autor: Shutterstock Doskonała domowa nalewka na łodygach rabarbaru
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Nalewka rabarbarowa to półsłodka nalewka owocowa. Chociaż to nalew na łodygach rabarbarowych, to jednak zaliczamy ten rodzaj nalewki do pierwszych zapowiadających lato nalewek owocowych. Może dlatego, że rabarbar często łączony jest z truskawkami. A może dlatego, że rabarbar jest kwaśny i soczysty, a pod dodaniu cukru również słodki, niczym owoc. Polecamy Wam przepis na tę łatwą nalewkę na rabarbarze, który w końcowym efekcie świetnie smakuje podana do ciasta lub herbaty. 

Wiosenne nalewki

Początek roku to czas nastoi na pączkach i młodych listkach. Niektóre z pączkówek lub listkówek służą do zalania nalewek owocowych. Tak jest w przypadku nalewki na młodych listkach brzoskwini, co pozwala skumulować aromat. Natomiast nalewkę na listkach brzozy można zużyć jako aromatyczny trunek o właściwościach zdrowotnych. Tę wiosenną rozgrzewkę z nalewkami kończy nalew na rabarbarze. I choć zalewamy alkoholem łodygi rabarbaru, to zaliczamy tę nalewkę do pierwszych owocowych nalewek. Kolejną będzie nalewka truskawkowa.

SKŁADNIKI

  • 2 kg rabarbaru
  • 500 g cukru
  • 2 cytryny, starta skórka
  • 2 laski wanilii
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,75 l wódki 40%
  • 0,25 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar umyć, pokroić na kawałki długości około 2 cm. Wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na dobę.
  • Na drugi dzień zawartość słoja zalać spirytusem i wódką. Uzupełnić wodą. 
  • Dodać skórkę cytryny i wanilię. 
  • Zamknąć słój i odstawić w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
  • Po tym czasie przecedzić. Kawałki rabarbaru przełożyć do słoików i zachować do deserów. 
  • Nalewkę rozlać do butelek, na każdą butelkę nalepić nalepkę z nazwą i datą butelkowania. Dobrze zamknąć.
  • Leżakować w piwnicy lub innym chłodnym i ciemnym miejscu przez 6 miesięcy.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej