Jest pyszny i usuwa toksyny. Ten zielony koktajl to mój sposób na zdrowy początek dnia
Jak zdrowo zacząć dzień? Najlepiej rozpocząć go od wypicia szklanki pełnego witamin i mocy zielonego koktajlu. Przygotowany według tego przepisu smakuje pysznie, nie zawiera cukru i oczyszcza organizm z toksyn. Swoje właściwości zawdzięcza dwóm głównym składnikom. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na zielony koktajl z awokado i jarmużu, który jest pełen zdrowia.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czy codzienne picie koktajlu z awokado i jarmużu jest zdrowe?
Koktajlu z awokado i jarmużu przyrządzony według tego przepisu jest nie tylko smaczny, ale i pełen prozdrowotnych składników odżywczych. Zawiera sporo witamin i minerałów, które płyną z dwóch głównych składników – awokado i jarmużu. Pozytywnie wpływa na prawidłową pracę całego organizmu. Bez obaw można go pić codziennie. Różnicę w samopoczuciu czuć już po kilku pierwszych dniach stosowania.
Jakie właściwości ma koktajl z awokado i jarmużu?
- Źródło witamin i minerałów – koktajl z awokado i jarmuż jest bogaty w witaminy z grupy B, K, C i A oraz potas, magnez, wapń i żelazo.
- Bogactwo składników odżywczych – zielony napój zawiera zdrowe tłuszcze, które są ważne dla serca i mózgu, dający uczucie sytości i wspomagający trawienie błonnik oraz zwalczające wolne rodniki antyoksydanty.
- Działanie detoksykacyjne – koktajl z awokado i jarmużu wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu.
- Wsparcie dla zdrowia oczu – dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny koktajl może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem.
Jak zrobić koktajl z awokado i jarmużu?
Przepis na pyszny zielony koktajl z awokado i jarmużu jest bardzo łatwy i nie wymaga długiego czasu. Jest gotowy do picia w ciągu kilku minut. Przyda się blender, który połączy wszystkie składniki w gładki koktajl. Z podanych przepisie proporcji można zrobić dwie porcje tego zdrowego koktajlu.
Głównymi składnikami koktajlu są jarmuż i awokado. Warto pamiętać, aby wybierać młode liście jarmużu i dojrzałe awokado. Do koktajlu dodaje się także równie zdrowe kiwi oraz nadający słodyczy i sytości banan. Uzupełnieniem jest sok z cytryny, który przełamuje smaki i zabezpiecza napój przed ściemnieniem.
Jak więc przygotować zielony napój z awokado i jarmużu? Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy przełożyć posiekany jarmuż, obrane ze skórki awokado i pozostałe składniki do blendera. Po chwili miksowania pyszny koktajl na dzień dobry jest gotowy.
Jak pić koktajl z awokado i jarmużu?
Jeżeli zdrowo się odżywiacie lub szukacie prostego sposobu na oczyszczenie organizmu z toksyn, ten przepis na pewno zaspokoi wasze oczekiwania. Bez obaw mogą go stosować także weganie, ponieważ nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Sprawdzi się w diecie odchudzającej i bezglutenowej. Koktajl z awokado i jarmużu jest smaczny, ma piękny kolor i jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. To świetny patent na rozpoczęcia dnia. Zielony koktajl jest sycący, więc zastąpi śniadanie. Można go także pić jako zdrową przekąskę między posiłkami.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 awokado
- 2 banany
- 2 kiwi
- 2 duże liście jarmużu
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ wydrążyć za pomocą łyżeczki i przełożyć do blendera.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę kiwi i banany oraz posiekany i pozbawiony twardych łodyg jarmuż.
- Wlać wodę i sok z cytryny.
- Zmiksować na gładki koktajl.
- Przelać do szklanek i wypić od razu.