Tak robię pyszne i superkruche ciasteczka na Boże Narodzenie. Tylko 4 składniki i 15 minut pracy
Dieta wegetariańska
Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez domowych ciasteczek. Chociaż w sklepach pudełka z gotowymi wypiekami są dostępne na wyciągnięcie ręki, zamiast przepłacać, warto sprawdzić ten przepis. Wystarczą tylko cztery podstawowe produkty, aby cieszyć się smakiem domowych ciasteczek idealnych na święta. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na świąteczne ciasteczka maślane z czterech składników.
Świąteczne ciasteczka maślane – tylko 4 składniki
Wbrew pozorom upieczenie w domowych warunkach pysznych i idealnie kruchych ciasteczek maślanych na Boże Narodzenie wcale nie jest takie trudne. Największą zaletą tego przepisu jest to, że do przygotowania ciasta potrzebne są tylko cztery podstawowe produkty. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok, a w okresie przedświątecznym mają atrakcyjne ceny.
Jakie cztery składniki są potrzebne, aby upiec domowe świąteczne ciasteczka? Lista niezbędnych produktów jest krótka i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:
- mąka pszenna
- masło
- cukier puder
- żółtko
Jak zrobić świąteczne ciasteczka maślane z 4 składników?
Przepis na pełne smaku i obłędnie kruche ciasteczka maślane jest bardzo łatwy. Oprócz tego, że robi się je tylko z czterech składników, wystarczy chwila, aby je przygotować. Składniki na kruche ciasto można połączyć za pomocą miksera lub robota planetarnego. Można też wyrobić je rękami. Ciasto wymaga schłodzenia. Dzięki temu łatwiej się je wałkuje, a w czasie pieczenia ciasteczka nie popękają.
Ciasteczka maślane przygotowane według tego przepisu mogą mieć różne kształty. Świetnie sprawdzą się foremki w świątecznych kształtach jak na przykład gwiazdki. Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać je cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Jak upiec wyborne i superkruche ciasteczka maślane na Boże Narodzenie? Wybierając ten przepis, świąteczny słodki wypiek uda się już za pierwszym razem. To idealny przepis na ostatnią chwilę. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta
- 2. krok – schłodzenie kruchego ciasta
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie ciasteczek
- 4. krok – upieczenie świątecznych ciasteczek maślanych w piekarniku
Jaki typ mąki na świąteczne ciasteczka maślane?
Do domowych ciasteczek maślanych na święta Bożego Narodzenia przygotowanych według tego prostego przepisu najlepiej sprawdzi się mąka pszenna tortowa typ 450 lub mąka pszenna luksusowa typ 550. Obie te mąki zawierają mało glutenu, dzięki czemu ciasteczka wychodzą idealnie kruche i mają delikatny smak. Nie sprawdzą się mąki z wysoką zawartością glutenu, ponieważ ciasteczka stają zbyt twarde i niesmaczne.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej typ 450 lub 550
- 190 g zimnego masła
- 90 g cukru pudru
- 1 zimne żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę. Wsypać cukier puder. Dodać żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Zimne ciasto odwinąć z folii i rozwałkować na placek o grubości około 5 mm.
- Za pomocą foremek wykroić ciasteczka. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C piec około 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku.
- Podawać na deser w święta Bożego Narodzenia.