Jak dekorować ciastka na Boże Narodzenie?

2017-11-29 15:50

Jak dekorować ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie, aby nie tylko zniewalały smakiem, ale również wyglądem? Boże Narodzenie bez słodyczy jest po prostu niemożliwe! Wśród ciast pieczonych na Boże Narodzenie najpopularniejsze są pierniki, makowce, keksy i serniki. W wielu domach świąteczne pieczenie ciast i ciasteczek to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wzbogaćmy ją o piękne dekoracje!

Jak dekorować ciastka na Boże Narodzenie?
Autor: Shutterstock Ciasteczka i pierniczki na Boże Narodzenie można udekorować gotowymi posypkami i własnoręcznie zrobionym lukrem.

Spis treści

  1. Skąd czerpać przepisy na bożonarodzeniowe ciastka?
  2. Jak dekorować ciastka na Boże Narodzenie?

Skąd czerpać przepisy na bożonarodzeniowe ciastka?

Wśród bożonarodzeniowych ciastek prym wiodą oczywiście pierniczki oraz ciasteczka migdałowe. Przepisy na świąteczne ciastka można znaleźć w każdej książce kucharskiej, a gazety i strony internetowe – szczególnie w okresie przedświątecznym – pełne są ciekawych propozycji na słodkości. Pamiętajmy jednak, że świąteczne ciastka nie tylko powinny być smaczne, ale także zdobić świąteczne stoły. Dlatego ciastka warto udekorować.

Jak dekorować ciastka na Boże Narodzenie?

Do dekoracji ciastek na Boże Narodzenie możemy wykorzystać gotowe dekory bądź przygotować je samodzielnie. W sklepach spożywczych i supermarketach, a także na bazarach i świątecznych kiermaszach kupić można rozmaite posypki w efektownych kształtach i kolorach. Są cukrowe posypki w kształcie laseczek, kuleczek, płatków, kwiatków, gwiazdek czy perełek, a także czekoladowe ozdobne listki czy kwiatki.

Świąteczne ciastka można też ozdobić rysując fantazyjne wzory za pomocą kolorowych pisaków do ciast.

Świąteczne pierniki i inne ciastka można dekorować także samodzielnie przygotowanym lukrem z białka jaja i cukru pudru (z dodatkiem soku z cytryny). Przy jego pomocy można robić różne śliczne dekoracje na pierniczkach, babeczkach czy małych ciastkach. Po zrobieniu lukru trzeba nałożyć go do szprycy albo foliowego woreczka z wyciętą w rogu niewielką dziurką i wyciskając dekorować ciastka.