Rybę na wigilię piekę w Air Fryerze. Smakuje o wiele lepiej niż z patelni

2025-11-27 13:36

Na kolacji wigilijnej obowiązkowo powinny pojawić się dania z rybami w roli głównej. Zamiast smażyć filety na patelni, warto przyrządzić je w Air Fryerze. Dzięki temu smakują pysznie i są o wiele zdrowsze niż smażone. W tym przepisie smak ryby podkręca aromatyczna panierka. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić pełną smaku i zdrowia rybę z Air Fryera na wigilię Bożego Narodzenia.

wigilijna ryba z Air Fryera

i

Autor: Natalia Bohren/ Shutterstock Wigilijna ryba z Air Fryera nie ma sobie równych. Jest pyszna, aromatyczna i pełna zdrowia
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Czy wigilijna ryba z Air Fryera jest zdrowa?

Air Fryer to nieduże urządzenie AGD, które zrewolucjonizowało gotowanie w domu. Przyrządzone w nim potrawy są nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i zdrowsze. Zawierają sporo cennych składników odżywczych, a o wiele mniej tłuszczu. Air Fryer pozwala zaoszczędzić czas, energię i pieniądze. Można w nim robić wiele smacznych potraw jak dania główne, słodkie wypieki czy nawet ugotować jajka. Air Fryer idealnie sprawdzi się do upieczenia pysznej i aromatycznej ryby na wigilię Bożego Narodzenia.

Dlaczego warto upiec rybę na wigilię w Air Fryerze?

  • Mniej tłuszczu – pieczenie ryb w Air Fryerze wymaga mniej oleju czy oliwy z oliwek niż tradycyjne smażenie na patelni. Dzięki temu dania są mniej kaloryczne i nie zawierają niezdrowych tłuszczów trans.
  • Zachowanie wartości odżywczych – krótszy czas przyrządzania potraw w Air Fryerze sprawia, że dania są bogatsze w witaminy i minerały, które zawierają ryby morskie.
  • Brak wchłaniania nadmiaru tłuszczu – wigilijna ryba z Air Fryera nie nasiąka tłuszczem, co jest częstym problemem przy tradycyjnym smażeniu na patelni.

Jak upiec wigilijną rybę w Air Fryerze?

Przepis na pełną smaku i zdrowia rybę na wigilię, którą przyrządza się w Air Fryerze, nie jest trudny. Jego największą zaletą jest to, że przygotowanie filetów jest błyskawiczne. Dlatego można zrobić je nawet w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem bliskich. Do przygotowania tego smacznego dania wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki, które można kupić przez cały rok. W okresie przedświątecznym można je dostać w atrakcyjnych cenach.

Jak więc zrobić obłędną w smaku i pełną zdrowia rybę na wigilię w Air Fryerze? Wystarczy wybrać ten przepis, a po pół godzinie powstanie danie, które stanie się hitem wigilijnej kolacji.

  • 1. krok – doprawienie filetów rybnych
  • 2. krok – przygotowanie panierki
  • 3. krok – obtoczenie ryby mące, jajku i panierce
  • 4. krok – upieczenie wigilijnej ryby w Air Fryerze

Jaką rybę można upiec w Air Fryerze?

Aby zrobić to pyszne i aromatyczne danie na wigilię w Air Fryerze, najlepiej wybrać rybę morską. To niezwykle wartościowy element zdrowej diety, dostarczający cenne kwasy omega-3, białko, witaminy i minerały. Regularne spożywanie ryb morskich korzystnie wpływa na zdrowie. Wspierają serce, mózg i wzrok. Warto kupować je w zaufanych sklepach i zawsze wybierać jak najświeższe filety. W przepisie na wigilijną rybę z Air Fryera idealnie sprawdzi się delikatny dorsz czy nieco tańszy mintaj. Można też wykorzystać halibuta czy łososia.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z ryby morskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej lub panko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cytrynowego
  • kilka plasterków cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z ryby umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem
  • Do miski przesypać bułkę, paprykę, oregano i pieprz cytrynowy. Wymieszać.
  • Kawałki ryby oprószyć mąką, a następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w panierce z przyprawami.
  • Filety ułożyć w koszyku Air Fryera i obłożyć plasterkami cytryny.
  • Piec w temperaturze 180 stopni C przez 11 minut.
  • Podawać na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...