Jajka faszerowane pastą z wędzonymi szprotkami
Gotowane jajka faszerowane pastą do bardzo łatwa przystawka na zimno. Faszerowane jajka robię od czasów studenckich. Wciąż udoskonalam przepisy. Na Wielkanoc polecam jajka faszerowane pastą z wędzonymi szprotkami. To wyjątkowo efektowna zakąska! Jeśli chcecie podnieść poziom kulinarnych rozkoszy o jeden stopień wyżej, dodajcie odrobinę ikry z łososia. Efekt „Wow!” murowany! Achom i ochom nie będzie końca!
Więcej przepisów na faszerowane jajka
Uwielbiam faszerowane jajka na zimno. To naprawdę najłatwiejsza i najbardziej efektowna zakąska. Chcecie być oklaskiwani przy stole? Zróbcie faszerowane jajka. Oto kilka łatwych przepisów na gotowane jajka nadziewane pysznymi pastami, które wybrałam specjalnie dla Was:
Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym
Jajka faszerowane z szynką parmeńską
Jajka faszerowane orzechami i szynką
Jajka faszerowane ze śledziem i buraczkami
Jajka faszerowane z łososiem: przepis
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 puszka (160 g) wędzonych szprotek w oleju
- 1-2 łyżki oleju spod wędzonych szprotek
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 4 łyżeczki ikry z łososia (opcjonalnie)
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka włożyć do wrzącej wody i gotować 7 minut. Ostudzić i obrać ze skorupek.
- Jajka przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wyjąć żółtka. Połówki jajek odłożyć.
- Żółtka przełożyć do malaksera.
- Otworzyć puszkę sardynek. Wybrać 8 całych rybek i odłożyć do dekoracji.
- Pozostałe rybki osączyć z oleju i dodać do żółtek.
- Do żółtek i sardynek dodać 1 łyżkę oleju spod sardynek oraz musztardę. Wszystko razem zmiksować na pastę. Jeśli byłaby zbyt sucha dodać jeszcze 1 łyżkę oleju spod sardynek.
- Na koniec pastę sardynkową przyprawić mielonym pieprzem i wymieszać. Pasta powinna mieć wyrazisty i pikantny smak. Napełnimy nią obojętne w smaku białko jaja.
- Za pomocą łyżeczki napełnić połówki jajek przygotowaną pastą. Pasty nakładamy z naddatkiem. Zaokrąglamy wierzch, jakbyśmy odtwarzali drugą połówkę jajka.
- W każdą połówkę jajka po skosie delikatnie wbijamy odłożone szprotki. Po jednej na jajko. Najlepiej wyglądają wbite lekko po skosie.
- Każdą połówkę jajka możemy ewentualnie ozdobić połówką łyżeczki ikry z łososia. Ma piękny pomarańczowy kolor, który doda blasku przystawce.
- Na koniec dekorujemy faszerowane jajka natką pietruszki.