Jajka faszerowane pastą z wędzonymi szprotkami

Jajka faszerowane pastą z wędzonymi szprotkami
Autor: Shutterstock Połówki gotowanych jajek faszerowane pastą z wędzonych szprotek i udekorowane całymi szprotkami, ikrą łososia oraz natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Gotowane jajka faszerowane pastą do bardzo łatwa przystawka na zimno. Faszerowane jajka robię od czasów studenckich. Wciąż udoskonalam przepisy. Na Wielkanoc polecam jajka faszerowane pastą z wędzonymi szprotkami. To wyjątkowo efektowna zakąska! Jeśli chcecie podnieść poziom kulinarnych rozkoszy o jeden stopień wyżej, dodajcie odrobinę ikry z łososia. Efekt „Wow!” murowany! Achom i ochom nie będzie końca! 

Więcej przepisów na faszerowane jajka

Uwielbiam faszerowane jajka na zimno. To naprawdę najłatwiejsza i najbardziej efektowna zakąska. Chcecie być oklaskiwani przy stole? Zróbcie faszerowane jajka. Oto kilka łatwych przepisów na gotowane jajka nadziewane pysznymi pastami, które wybrałam specjalnie dla Was:

Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym

Jajka faszerowane z szynką parmeńską

Jajka faszerowane orzechami i szynką

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane ze śledziem i buraczkami

Jajka faszerowane z łososiem: przepis

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 puszka (160 g) wędzonych szprotek w oleju
  • 1-2 łyżki oleju spod wędzonych szprotek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4 łyżeczki ikry z łososia (opcjonalnie)
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka włożyć do wrzącej wody i gotować 7 minut. Ostudzić i obrać ze skorupek. 
  • Jajka przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wyjąć żółtka. Połówki jajek odłożyć.
  • Żółtka przełożyć do malaksera. 
  • Otworzyć puszkę sardynek. Wybrać 8 całych rybek i odłożyć do dekoracji.
  • Pozostałe rybki osączyć z oleju i dodać do żółtek. 
  • Do żółtek i sardynek dodać 1 łyżkę oleju spod sardynek oraz musztardę. Wszystko razem zmiksować na pastę. Jeśli byłaby zbyt sucha dodać jeszcze 1 łyżkę oleju spod sardynek.
  • Na koniec pastę sardynkową przyprawić mielonym pieprzem i wymieszać. Pasta powinna mieć wyrazisty i pikantny smak. Napełnimy nią obojętne w smaku białko jaja. 
  • Za pomocą łyżeczki napełnić połówki jajek przygotowaną pastą. Pasty nakładamy z naddatkiem. Zaokrąglamy wierzch, jakbyśmy odtwarzali drugą połówkę jajka. 
  • W każdą połówkę jajka po skosie delikatnie wbijamy odłożone szprotki. Po jednej na jajko. Najlepiej wyglądają wbite lekko po skosie. 
  • Każdą połówkę jajka możemy ewentualnie ozdobić połówką łyżeczki ikry z łososia. Ma piękny pomarańczowy kolor, który doda blasku przystawce.
  • Na koniec dekorujemy faszerowane jajka natką pietruszki.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej