Jak przyrządzić kasztany jadalne - gotowane, pieczone, prażone? [WIDEO]
Jak przyrządzić pyszne kasztany jadalne? Kasztany jadalne - do niedawna były nieobecne w Polsce, jednak dziś kupić je można w każdym supermarkecie, a coraz więcej smakoszy sięga po tę wysublimowaną przekąskę. Entuzjaści kasztanów zacierają ręce, bo jesień i zima to sezon na ten smakołyk. Radzimy, jak zrobić kasztany gotowane, pieczone bądź prażone.
Spis treści
- Kasztany jadalne: gdzie kupować i jakie wybierać?
- Jak przyrządzić kasztany gotowane?
- Jak zrobić kasztany pieczone?
- Jak przyrządzić kasztany prażone?
Również w polskich sklepach dostaniemy kasztany jadalne bez większego problemów.
Kasztany jadalne: gdzie kupować i jakie wybierać?
Kasztany jadalne powszechnie występują w pasie Morza Śródziemnego, w Azji Mniejszej i na Kaukazie. Uwaga: polskie kasztanowce (Aesculus L.) nie nadają się do jedzenia, są trujące! Można jednak u nas w parkach spotkać pojedyncze egzemplarze kasztana jadalnego (Castanea sativa), ale bezpieczniej w kasztany zaopatrzyć się w sklepie. Wiele polskich marketów w sezonie jesiennym prowadzi sprzedaż kasztanów jadalnych. Za kilogram tego przysmaku zapłacimy ok. 18-25 zł.
Owoc kasztana jadalnego ma błyszczący, ciemnobrązowy kolor. Smak miąższu jest delikatny, lekko mączysty i słodki... Coś między słodkim ziemniakiem a orzechem laskowym. Jedni zakochują się w kasztanach od razu, inni potrzebują czasu, by przekonać się to tego wykwintnego smakołyku.
ZOBACZ >>> Zupa krem z kasztanów jadalnych: przepis na kasztany
Kupując kasztany w sklepie, wybieraj te błyszczące, ciężkie i pełne, bez oznak gnicia i pleśni. Kasztany przechowujemy w suchych i szczelnych opakowaniach lub w papierowej torbie w lodówce.
Kasztany można przygotowywać na kilka sposobów, wedle upodobań. Można je gotować, piec czy też prażyć. Niektórzy zajadają się również kasztanami surowymi. Z mielonych kasztanów robi się mączkę, którą dodaje się do ciast, naleśników lub domowego chleba.
Jak przyrządzić kasztany gotowane?
Umyte kasztany wkładamy do garnka i zalewamy obficie wodą. Dodajemy 1-2 łyżeczki soli i liść laurowy (opcjonalnie). Gotujemy około 30-40 minut, czasem dłużej, jeśli mamy dużo kasztanów albo są mniej świeże. Podczas gotowania można sprawdzić jednego, czy już jest dostatecznie miękki i smaczny. Po ugotowaniu pozostawiamy kasztany w wodzie, żeby lekko ostygły. Zajadamy prosto z wody, obierając palcami łupinkę i ściągając gorzkawą błonkę.
ZOBACZ >>> Przepis na rozgrzewający pudding kasztanowy
Jak zrobić kasztany pieczone?
Kasztany należy umyć, osuszyć oraz ponacinać skórkę z wypukłej strony, aby łatwiej się obierały. Ułożyć na blaszce płaską stroną i piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C. przez około 20-30 min. Podawać lekko przestudzone – żeby się nie poparzyć, ale zajadać jeszcze ciepłe – takie są najlepsze. Gdy owoce przestygną, zdejmujemy łupinkę, a delikatną błonę ściągamy nożem (jest gorzka).
Jak przyrządzić kasztany prażone?
Kasztany należy umyć, osuszyć oraz ponacinać skórkę z wypukłej strony, aby łatwiej się obierały. Prażyć na suchej patelni pod przykryciem przez około 10 minut.