Jak przyrządzić kasztany jadalne - gotowane, pieczone, prażone? [WIDEO]

2019-01-10 15:56

Jak przyrządzić pyszne kasztany jadalne? Kasztany jadalne - do niedawna były nieobecne w Polsce, jednak dziś kupić je można w każdym supermarkecie, a coraz więcej smakoszy sięga po tę wysublimowaną przekąskę. Entuzjaści kasztanów zacierają ręce, bo jesień i zima to sezon na ten smakołyk. Radzimy, jak zrobić kasztany gotowane, pieczone bądź prażone.

kasztany-jadalne-jak-przyrzadzic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Z kasztanów już po obróbce można np. zrobić pyszny słodki krem

Spis treści

  1. Kasztany jadalne: gdzie kupować i jakie wybierać?
  2. Jak przyrządzić kasztany gotowane?
  3. Jak zrobić kasztany pieczone?
  4. Jak przyrządzić kasztany prażone?

Również w polskich sklepach dostaniemy kasztany jadalne bez większego problemów.

Kasztany jadalne: gdzie kupować i jakie wybierać?

Kasztany jadalne powszechnie występują w pasie Morza Śródziemnego, w Azji Mniejszej i na Kaukazie. Uwaga: polskie kasztanowce (Aesculus L.) nie nadają się do jedzenia, są trujące! Można jednak u nas w parkach spotkać pojedyncze egzemplarze kasztana jadalnego (Castanea sativa), ale bezpieczniej w kasztany zaopatrzyć się w sklepie. Wiele polskich marketów w sezonie jesiennym prowadzi sprzedaż kasztanów jadalnych. Za kilogram tego przysmaku zapłacimy ok. 18-25 zł.

Owoc kasztana jadalnego ma błyszczący, ciemnobrązowy kolor. Smak miąższu jest delikatny, lekko mączysty i słodki... Coś między słodkim ziemniakiem a orzechem laskowym. Jedni zakochują się w kasztanach od razu, inni potrzebują czasu, by przekonać się to tego wykwintnego smakołyku.

ZOBACZ >>> Zupa krem z kasztanów jadalnych: przepis na kasztany

Kupując kasztany w sklepie, wybieraj te błyszczące, ciężkie i pełne, bez oznak gnicia i pleśni. Kasztany przechowujemy w suchych i szczelnych opakowaniach lub w papierowej torbie w lodówce.

Kasztany można przygotowywać na kilka sposobów, wedle upodobań. Można je gotować, piec czy też prażyć. Niektórzy zajadają się również kasztanami surowymi. Z mielonych kasztanów robi się mączkę, którą dodaje się do ciast, naleśników lub domowego chleba.

Jak przyrządzić kasztany gotowane?

Umyte kasztany wkładamy do garnka i zalewamy obficie wodą. Dodajemy 1-2 łyżeczki soli i liść laurowy (opcjonalnie). Gotujemy około 30-40 minut, czasem dłużej, jeśli mamy dużo kasztanów albo są mniej świeże. Podczas gotowania można sprawdzić jednego, czy już jest dostatecznie miękki i smaczny. Po ugotowaniu pozostawiamy kasztany w wodzie, żeby lekko ostygły. Zajadamy prosto z wody, obierając palcami łupinkę i ściągając gorzkawą błonkę.

ZOBACZ >>> Przepis na rozgrzewający pudding kasztanowy

Jak zrobić kasztany pieczone?

Kasztany należy umyć, osuszyć oraz ponacinać skórkę z wypukłej strony, aby łatwiej się obierały. Ułożyć na blaszce płaską stroną i piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C. przez około 20-30 min. Podawać lekko przestudzone – żeby się nie poparzyć, ale zajadać jeszcze ciepłe – takie są najlepsze. Gdy owoce przestygną, zdejmujemy łupinkę, a delikatną błonę ściągamy nożem (jest gorzka).

Jak przyrządzić kasztany prażone?

Kasztany należy umyć, osuszyć oraz ponacinać skórkę z wypukłej strony, aby łatwiej się obierały. Prażyć na suchej patelni pod przykryciem przez około 10 minut.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE