Spis treści
Dlaczego warto jeść kasztany jadalne
Kasztany jadalne wyróżniają się na tle innych orzechów wyjątkowym składem – są mniej tłuste, za to bogate w węglowodany złożone, dzięki czemu dostarczają energii równomiernie i na długo. Zawierają sporo błonnika, który wspiera trawienie, oraz cennych minerałów: potasu, magnezu, żelaza i cynku. Są także jednym z niewielu „orzechów” naturalnie bezglutenowych, a do tego dostarczają witamin z grupy B i witaminy C, której ilość rośnie tuż po upieczeniu. Dzięki temu kasztany nie tylko świetnie smakują, ale także wzmacniają organizm, wspierają koncentrację i są doskonałym składnikiem zdrowej, sezonowej diety.
Kasztany jadalne: gdzie kupować i jakie wybierać?
Kasztany jadalne powszechnie występują w pasie Morza Śródziemnego, w Azji Mniejszej i na Kaukazie. Uwaga: polskie kasztanowce (Aesculus L.) nie nadają się do jedzenia, są trujące! Można jednak u nas w parkach spotkać pojedyncze egzemplarze kasztana jadalnego (Castanea sativa), ale bezpieczniej w kasztany zaopatrzyć się w sklepie. Wiele polskich marketów w sezonie jesiennym prowadzi sprzedaż kasztanów jadalnych. Za kilogram tego przysmaku zapłacimy ok. 40 zł, ale zazwyczaj są pakowane w półkilogramowe porcje.
Owoc kasztana jadalnego ma błyszczący, ciemnobrązowy kolor. Smak miąższu jest delikatny, lekko mączysty i słodki... Coś między słodkim ziemniakiem a orzechem laskowym. Jedni zakochują się w kasztanach od razu, inni potrzebują czasu, by przekonać się to tego wykwintnego smakołyku.
ZOBACZ >>> Zupa krem z kasztanów jadalnych: przepis na kasztany
Kupując kasztany w sklepie, wybieraj te błyszczące, ciężkie i pełne, bez oznak gnicia i pleśni. Kasztany przechowujemy w suchych i szczelnych opakowaniach lub w papierowej torbie w lodówce.
Kasztany można przygotowywać na kilka sposobów, wedle upodobań. Można je gotować, piec czy też prażyć. Niektórzy zajadają się również kasztanami surowymi. Z mielonych kasztanów robi się mączkę, którą dodaje się do ciast, naleśników lub domowego chleba.
Jak przyrządzić kasztany gotowane?
Umyte kasztany wkładamy do garnka i zalewamy obficie wodą. Dodajemy 1-2 łyżeczki soli i liść laurowy (opcjonalnie). Gotujemy około 30-40 minut, czasem dłużej, jeśli mamy dużo kasztanów albo są mniej świeże. Podczas gotowania można sprawdzić jednego, czy już jest dostatecznie miękki i smaczny. Po ugotowaniu pozostawiamy kasztany w wodzie, żeby lekko ostygły. Zajadamy prosto z wody, obierając palcami łupinkę i ściągając gorzkawą błonkę.
ZOBACZ >>> Przepis na rozgrzewający pudding kasztanowy
Jak zrobić kasztany pieczone?
Kasztany należy umyć, osuszyć oraz ponacinać skórkę z wypukłej strony, aby łatwiej się obierały. Ułożyć na blaszce płaską stroną i piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C. przez około 20-30 min. Podawać lekko przestudzone – żeby się nie poparzyć, ale zajadać jeszcze ciepłe – takie są najlepsze. Gdy owoce przestygną, zdejmujemy łupinkę, a delikatną błonę ściągamy nożem (jest gorzka).
Jak przyrządzić kasztany prażone?
Kasztany należy umyć, osuszyć oraz ponacinać skórkę z wypukłej strony, aby łatwiej się obierały. Prażyć na suchej patelni pod przykryciem przez około 10 minut.