Kasztany jadalne trzy razy pyszne: jak je gotować, piec i prażyć, by smakowały idealnie?

2025-11-14 10:31

Kasztany jadalne jeszcze niedawno były w Polsce rzadkością, dziś jednak bez trudu znajdziesz je w marketach i warzywniakach. Coraz więcej osób odkrywa ich delikatny, lekko słodkawy smak i wyjątkową, kremową konsystencję, która czyni z nich idealną jesienno-zimową przekąskę. Sezon na kasztany to powód do kulinarnej radości – można je przygotować na wiele sposobów. Sprawdź, jak ugotować, upiec lub uprażyć kasztany jadalne, by były miękkie, aromatyczne i… naprawdę trzy razy pyszne.

kasztany-jadalne-jak-przyrzadzic.jpg

i

Autor: Archiwum serwisu Z kasztanów już po obróbce można np. zrobić pyszny słodki krem

Dlaczego warto jeść kasztany jadalne

Kasztany jadalne wyróżniają się na tle innych orzechów wyjątkowym składem – są mniej tłuste, za to bogate w węglowodany złożone, dzięki czemu dostarczają energii równomiernie i na długo. Zawierają sporo błonnika, który wspiera trawienie, oraz cennych minerałów: potasu, magnezu, żelaza i cynku. Są także jednym z niewielu „orzechów” naturalnie bezglutenowych, a do tego dostarczają witamin z grupy B i witaminy C, której ilość rośnie tuż po upieczeniu. Dzięki temu kasztany nie tylko świetnie smakują, ale także wzmacniają organizm, wspierają koncentrację i są doskonałym składnikiem zdrowej, sezonowej diety.

Kasztany jadalne: gdzie kupować i jakie wybierać?

Kasztany jadalne powszechnie występują w pasie Morza Śródziemnego, w Azji Mniejszej i na Kaukazie. Uwaga: polskie kasztanowce (Aesculus L.) nie nadają się do jedzenia, są trujące! Można jednak u nas w parkach spotkać pojedyncze egzemplarze kasztana jadalnego (Castanea sativa), ale bezpieczniej w kasztany zaopatrzyć się w sklepie. Wiele polskich marketów w sezonie jesiennym prowadzi sprzedaż kasztanów jadalnych. Za kilogram tego przysmaku zapłacimy ok. 40 zł, ale zazwyczaj są pakowane w półkilogramowe porcje.

Owoc kasztana jadalnego ma błyszczący, ciemnobrązowy kolor. Smak miąższu jest delikatny, lekko mączysty i słodki... Coś między słodkim ziemniakiem a orzechem laskowym. Jedni zakochują się w kasztanach od razu, inni potrzebują czasu, by przekonać się to tego wykwintnego smakołyku.

ZOBACZ >>> Zupa krem z kasztanów jadalnych: przepis na kasztany

Kupując kasztany w sklepie, wybieraj te błyszczące, ciężkie i pełne, bez oznak gnicia i pleśni. Kasztany przechowujemy w suchych i szczelnych opakowaniach lub w papierowej torbie w lodówce.

Kasztany można przygotowywać na kilka sposobów, wedle upodobań. Można je gotować, piec czy też prażyć. Niektórzy zajadają się również kasztanami surowymi. Z mielonych kasztanów robi się mączkę, którą dodaje się do ciast, naleśników lub domowego chleba.

Jak przyrządzić kasztany gotowane?

Umyte kasztany wkładamy do garnka i zalewamy obficie wodą. Dodajemy 1-2 łyżeczki soli i liść laurowy (opcjonalnie). Gotujemy około 30-40 minut, czasem dłużej, jeśli mamy dużo kasztanów albo są mniej świeże. Podczas gotowania można sprawdzić jednego, czy już jest dostatecznie miękki i smaczny. Po ugotowaniu pozostawiamy kasztany w wodzie, żeby lekko ostygły. Zajadamy prosto z wody, obierając palcami łupinkę i ściągając gorzkawą błonkę.

ZOBACZ >>> Przepis na rozgrzewający pudding kasztanowy

Jak zrobić kasztany pieczone?

Kasztany należy umyć, osuszyć oraz ponacinać skórkę z wypukłej strony, aby łatwiej się obierały. Ułożyć na blaszce płaską stroną i piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C. przez około 20-30 min. Podawać lekko przestudzone – żeby się nie poparzyć, ale zajadać jeszcze ciepłe – takie są najlepsze. Gdy owoce przestygną, zdejmujemy łupinkę, a delikatną błonę ściągamy nożem (jest gorzka).

Jak przyrządzić kasztany prażone?

Kasztany należy umyć, osuszyć oraz ponacinać skórkę z wypukłej strony, aby łatwiej się obierały. Prażyć na suchej patelni pod przykryciem przez około 10 minut.

Dlaczego warto jeść orzechy?