Rozgrzewający pudding kasztanowy - jak przygotować?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
W zimne wieczory przychodzi ochota na coś ciepłego i słodkiego. Dobrym pomysłem może być przygotowanie sycącego kasztanowego puddingu. Jak to zrobić?
SKŁADNIKI
- 1 puszka puree kasztanowego
- 2 łyżki miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy
- 5 żółtek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki miksujemy w misce na jednolitą lekką masę.
- Następnie przygotowujemy formę, którą smarujemy odrobiną masła i posypujemy mąką lub mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Masę wlewamy do małej formy i wyrównujemy z wierzchu.
- Małą formę wstawiamy w większą, wypełnioną wodą. Wszystko pieczemy około 40 minut.
- Wystudzone przekładamy na talerz. Podajemy z konfiturami, czekoladowym sosem lub gęstym syropem owocowym.