Rozgrzewający pudding kasztanowy - jak przygotować?

rozgrzewajacy-pudding-kasztanowy-jak-przygotowac.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pudding czekoladowy podajemy z konfiturami, czekoladowym sosem lub gęstym syropem owocowym.
łatwy
15 min
4

W zimne wieczory przychodzi ochota na coś ciepłego i słodkiego. Dobrym pomysłem może być przygotowanie sycącego kasztanowego puddingu. Jak to zrobić?

SKŁADNIKI

  • 1 puszka puree kasztanowego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy
  • 5 żółtek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki miksujemy w misce na jednolitą lekką masę.
  • Następnie przygotowujemy formę, którą smarujemy odrobiną masła i posypujemy mąką lub mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Masę wlewamy do małej formy i wyrównujemy z wierzchu.
  • Małą formę wstawiamy w większą, wypełnioną wodą. Wszystko pieczemy około 40 minut.
  • Wystudzone przekładamy na talerz. Podajemy z konfiturami, czekoladowym sosem lub gęstym syropem owocowym.
Aleksandra Wesołowska
więcej