Moczenie śledzi – jak długo, w czym i jak to zrobić, aby były idealne w smaku?

2024-12-06 15:04

Śledzie to niezwykle wszechstronny składnik, który można przygotować na wiele sposobów – na słono, słodko, kwaśno czy z nutą korzenną. Aby jednak potrawy ze śledzi zachwycały smakiem, kluczowe jest ich odpowiednie moczenie. Podpowiadamy, w czym, jak długo i jak najlepiej moczyć śledzie, by były aromatyczne i pyszne.

Moczenie śledzi
Autor: Shutterstock Śledzie warto namoczyć przed przyrządzaniem, by pozbyć się z nich nadmiaru soli

Spis treści

  1. Prawidłowe moczenie śledzi krok po kroku
  2. Czy moczyć śledzie w całości czy tylko filety?

Prawidłowe moczenie śledzi krok po kroku

Sam proces moczenia śledzi nie jest skomplikowany i łatwo się go nauczyć. Śledzie moczymy głównie po to, by pozbyć się ich mocnego rybnego zapachu, a także wyeliminować nadmiar soli. Moczenie śledzi może potrwać od kilkunastu minut do nawet kilku godzin. W czym i jak długo moczyć śledzie? To zależy od rodzaju śledzia i sposobu jego przechowywania.

  • Śledzie solone, tak zwane z beczki, moczymy około 24 godzin, często zmieniając wodę.
  • Śledzie z solanki, solone metodą duńską, moczymy około 1 godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną 1 godzinę.
  • Śledzie matiasy sprzedawane w oleju możemy moczyć w wodzie krócej, bo nawet 10-15 minut.
  • Jeśli natomiast chcemy uzyskać delikatniejszy smak, najlepiej jest moczyć śledzie w mleku. 
  • Osoby, które lubią śledzie marynowane, a nie mogą jeść octu, powinny wymoczyć solone ryby w maślance. Nada im ona nieco kwaskowaty smak i specyficzną kruchość.
  • Ciekawe efekty można uzyskać mocząc śledzie w alkoholu - w piwie lub w winie. Przepis na śledzie moczone w piwie jest naprawdę prosty.

Czy moczyć śledzie w całości czy tylko filety?

Śledzie możemy namaczać w całości lub już filetowane. Pamiętajmy jednak, że wcześniej namoczone śledzie są bardziej kruche i łatwiejsze do przygotowania. Im dłużej moczymy śledzie, tym stają się łagodniejsze w smaku. Szefowie kuchni, tak jak miłośnicy śledzi, polecają najczęściej matiasy norweskie. Te śledzie mają kremową barwę, są delikatne w smaku i bogate w witaminy.

Polecamy przepisy z solonym śledziem w roli głównej:

Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Zobacz galerię z najpopularniejszymi przepisami na śledzie!