Śledzie w oleju – przepis na pyszne śledzie z cebulką. Jak przygotować klasyczne śledzie?

Dieta bezglutenowa
Śledzie w oleju to klasyczny przysmak, który niezmiennie gości na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. To obowiązkowa przystawka wigilijna, ale świetnie sprawdza się także podczas Wielkanocy. Jak przygotować smaczne śledzie z olejem i cebulą? Jakie dodatki mogą wzbogacić ich smak? Oto sprawdzony przepis!
Śledzie w oleju lubią towarzystwo
Powyższy przepis to najprostsza z możliwych wersja śledzia w oleju. Choć właściwie da się jeszcze prościej - pokroić śledzia i polać go olejem ;). Jednak cebulka to dodatek, który znakomicie gra ze śledziem w oleju, więc warto go użyć. Jeśli prostota tego dania wam nie wystarcza, to tak przygotowanego śledzia można delikatnie urozmaicić. Zachęcamy więc do eksperymentów. Od czego zacząć?
- Po pierwsze warto przetestować różne gatunki oleju lub oliwy - tradycyjnie używa się oleju rzepakowego, ale świetnie smakuje też śledź w oleju lnianym czy słonecznikowym. Można spróbować wersji z intensywną w smaku oliwą z oliwek lub wyrazistym olejem konopnym lub przeciwnie - z niezwykle łagodnym olejem z pestek winogron. Z kolei olej sezamowy lub arachidowy doda daniu nieco orientalnego twista.
- Po drugie dobrze jest wypróbować różne gatunki cebuli, nie tylko tradycyjną żółtą, ale także czerwoną, cukrówkę, czosnkową lub szalotkę.
- Po trzecie do śledzia z cebulką można dodać też warzywne lub owocowe dodatki smakowe. Znakomicie pasuje do niego jabłko, świetna jest żurawina lub rokitnik, a nawet cząstki mandarynek. Świetnie sprawdzi się zielenina, nie tylko najpopularniejsze u nas natka pietruszki czy koperek, ale także bazylia lub kolendra.
- Dla wzmocnienia efektu do śledzi można dodać marynowane, wyraziste dodatki - kilkanaście ziaren zielony pieprz lub kilka kaparów, które nie tylko udekorują potrawę, ale też dodadzą jej smaku. Nie należy ich jednak stosować jednocześnie, bo danie może się okazać zbyt intensywne.
- Aby śledzie w oleju mogły postać dłużej i spędzić nawet miesiąc w lodówce, należy je, wraz z cebulą, na kilka godzin zanurzyć w occie. Po takiej maceracji zarówno śledzie, jak i cebulka zniosą dłuższe przechowywanie. Warto jednak pamiętać, że octowa "kąpiel" zmieni nieco smak i konsystencję śledzi.
Pod materiałem wideo o zaletach śledzi znajdziecie galerię z przepisami na tatar ze śledzi, a w niej aż 9 przepisów na śledziowy tatar
SKŁADNIKI
- 6 filetów śledziowych solonych
- 2 cebule
- olej
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie namoczyć w wodzie lub w wodzie z mlekiem na około 2 godz. Jak moczyć śledzie?
- Odcedzić, dokładnie osączyć, a następnie pokroić w dzwonka.
- Obrać cebulę, jabłko opłukać i obrać ze skórki. Jabłko i cebulę drobniutko posiekać, skrapiając w trakcie sokiem z cytryny.
- W niedużym słoiku układać warstwami śledzia i cebulkę, całość zalać olejem. Zamknięty słoik przechowywać w chłodnym miejscu.
- Pokrojone filety można tez od razu ułożyć na półmisku - śledzie w oleju najładniej wyglądają na talerzu długim i wąskim, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą (6-8 łyżek).
- Posiekaną cebulę wymieszać z cukrem i 2 łyżkami oliwy, a następnie posolić. Tak przygotowanym dodatkiem obłożyć śledzie.