Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!

2021-11-26
Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!
Autor: Shutterstock Śledzie w oleju to przekąska uniwersalna - na święta i inną dowolną okazję
łatwy
15 min
4

Choć nasze upodobania kulinarne co jakiś czas się zmieniają, śledzie należą do tych przysmaków, które ciągle są na naszych stołach. Śledzie w oleju podawane jako zimna przystawka je się na co dzień i w czasie świąt. Jak zrobić śledzie w oleju z cebulą i jabłkiem? Podajemy smaczny przepis.

 

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 10 łyżek oleju lub oliwy (choć tak naprawdę ilość zależy od upodobań i naczynia, w którym podajemy śledzie)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie namoczyć w wodzie lub w wodzie z mlekiem na około 2 godz. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Odcedzić, dokładnie osączyć, a następnie pokroić w dzwonka.
  • Pokrojone filety ułożyć na półmisku (śledzie w oleju najładniej wyglądają na talerzu długim i wąskim), skropić sokiem z cytryny i polać oliwą (6-8 łyżek).
  • Obrać cebulę, jabłko opłukać i obrać ze skórki. Jabłko i cebulę drobniutko posiekać, skrapiając w trakcie sokiem z cytryny - wtedy jabłko nie ściemnieje.
  • Posiekane jabłko i cebulę wymieszać z cukrem i 2 łyżkami oliwy, a następnie posolić.
  • Tak przygotowanym dodatkiem obłożyć śledzie. Całość udekorować cytryną.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

 Zobacz koniecznie przepis na: Śledzie po kaszubsku

Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …
więcej