Śledzie w oleju lnianym: tradycyjny przepis na śledzie
2021-11-26
łatwy
30 min
4
Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Wystarczy przygotować śledzie 3 dni wcześniej, by cieszyć się tą pyszną zakąską. Oto przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy.
SKŁADNIKI
- 6 filetów śledziowych,
- po 2 cebule i cytryny,
- 1 słoik francuskiej musztardy gruboziarnistej,
- 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
- po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu,
- 2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin, aż będą tak słone, jak to nam odpowiada. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.
- Przyprawy rozgnieść w moździerzu, cebulę pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn.
- Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny, zalać olejem lnianym.
- Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez dwa - trzy dni.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?