Śledzie w oleju lnianym: tradycyjny przepis na śledzie

Przepis na śledzie w oleju lnianym
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie z dodatkiem tłoczonego na zimno oleju lnianego to tradycyjne i bardzo smaczne danie danie, które pełne jest  kwasów omega-3 i innych dobroczynnych substancji.
łatwy
30 min
4

Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Wystarczy przygotować śledzie 3 dni wcześniej, by cieszyć się tą pyszną zakąską. Oto przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy. 

 

 

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych,
  • po 2 cebule i cytryny,
  • 1 słoik francuskiej musztardy gruboziarnistej,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin, aż będą tak słone, jak to nam odpowiada. Więcej o moczeniu śledzi tutaj
  • Przyprawy rozgnieść w moździerzu, cebulę pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn.
  • Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny, zalać olejem lnianym.
  • Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez dwa - trzy dni.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej