Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie? [GALERIA PRZEPISÓW]

Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie? [GALERIA PRZEPISÓW]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie warto namoczyć przed przyrządzaniem, by pozbyć się z nich nadmiaru soli

Śledzie można przyrządzić na wiele sposobów. Amatorzy śledziowych przysmaków mogą je przygotować na słono, słodko, kwaśno i korzennie. Jednak aby śledziowa potrawa nabrała odpowiedniego smaku, należy odpowiednio namoczyć śledzie. Sprawdź, jak to zrobić!

Prawidłowe moczenie śledzi krok po kroku

Sam proces moczenia śledzi nie jest skomplikowany i łatwo się go nauczyć. Moczymy śledzie głównie po to, by pozbyć się ich mocnego rybnego zapachu, a także wyeliminować nadmiar soli. Moczenie śledzi może potrwać od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. W czym i jak długo moczyć śledzie?

Śledzie z beczki moczymy ok. godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę. Śledzie matiasy sprzedawane w oleju możemy moczyć w wodzie krócej, bo nawet 10-15 minut. Jeśli natomiast chcemy uzyskać delikatniejszy smak, najlepiej jest moczyć śledzie w mleku

Jakie są gatunki/rodzaje śledzia? Jaki śledź do czego?

Osoby, które lubią śledzie marynowane, a nie mogą jeść octu, powinny wymoczyć solone ryby w maślance. Nada im ona nieco kwaskowaty smak i specyficzną kruchość.

Śledzie możemy namaczać w całości lub już filetowane. Pamiętajmy jednak, że wcześniej namoczone śledzie są bardziej kruche i łatwiejsze do przygotowania. Im dłużej moczymy śledzie, tym stają się łagodniejsze. Szefowie kuchni, tak jak miłośnicy śledzi, polecają najczęściej matiasy norweskie. Te śledzie mają kremową barwę, są delikatne w smaku i bogate w witaminy.

Polecamy przepisy z solonym śledziem w roli głównej:

Śledzie w oleju, tradycyjny przepis

Śledź w śmietanie, prosto i smacznie

Śledź po turecku z papryką i pomidorami

Zobacz też:

Śledzie zapiekane w sosie śmietanowo-chrzanowym

Śledzie pod szubą, pod pierzynką i w puchu: najlepsze przepisy

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).