Śledzie moczone w piwie - zrób raz, a nie wrócisz do innych. Lepsze niż z mleka lub wody
Przygotowując świąteczne potrawy ze śledzi, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie lub mleku. Istnieją jednak jeszcze inne sposoby, które warto sprawdzić. Jednym z nich jest wykorzystanie piwa. Dzięki niemu śledzie będą smakować jak nigdy. Staną się delikatne, kruche i po prostu przepyszne. Dowiedz się, w czym jeszcze moczyć śledzie.
Przepisy na śledzie
Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb w Polsce. Chętnie jadamy je na co dzień i od święta. Można przyrządzać je w formie przekąsek na zimno. Najczęściej przygotowuje się śledzie w oleju z cebulką, po kaszubsku, pod pierzynką, śledzie w sosie śmietanowym lub tatar. Nie brakuje przepisów na śledzie w egzotycznym wydaniu. Dobrze łączą się z pomarańczami, cytrynami, jabłkami i suszonymi pomidorami. Można dodać do nich ser żółty i orzechy. Smak sosów do śledzi podkręcają świeże zioła jak koperek, szczypiorek czy natka pietruszki. Znane są też przepisy na śledzie na ciepło. Smażone panierowane śledzie też mają grono swoich wiernych fanów. Aby przyrządzić śledzie według wybranego przepisu, trzeba je najpierw odpowiednio przygotować.
W czym wymoczyć śledzie?
W większości przepisów płaty śledziowe poleca się moczyć w wodzie lub mleku. Trwa to od 12 do 18 godzin i ma na celu zmiękczenie ryby oraz zmniejszenie intensywnego smaku i zapachu. Okazuje się, że to nie jedyne techniki, które sprawdzą się w czasie przyrządzania śledziowych przysmaków na święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Te popularne ryby można wymoczyć również w piwie lub winie.
Moczenie śledzi w piwie
To technika, która sprawi, że smak matiasów będzie wyjątkowy. Na czym polega moczenie śledzi w piwie? Piwo należy zagotować z dodatkiem ziaren pieprzu i liścia laurowego, a następnie odstawić do ostygnięcia. Śledzie przekłada się do szklanego pojemnika, wlewa piwo i jedną łyżkę oleju roślinnego. Pojemnik koniecznie trzeba szczelnie zamknąć pokrywką lub przykryć folią spożywczą. Pojemnik najlepiej wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie opłukuje się z piwa i przyrządza według przepisu.
Moczenie śledzi w winie
Warto sprawdzić tę prostą metodę, aby pozbyć się intensywnego smaku i zapachu śledzi. Śledzie zyskają również oryginalny kolor. Wino trzeba przelać do garnka i zagotować wraz z cukrem, octem i przyprawami. Śledzie przekłada się do słoika, dodaje pokrojoną w piórka cebulę i zalewa winem. Zamknięty słoik należy wstawić do lodówki na noc. Następnie odlać zalewę z wina i przygotować śledzie według wybranego przepisu.
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść śledzie.