Śledzie w śmietanie - klasyczny przepis z jabłkiem i cebulką. Nie ma sobie równych
Dieta bezglutenowa
Śledź w śmietanie to tradycyjne postne danie, które uwielbia każdy. Słoność śledzia łagodzi maślany smak śmietany. Warto wiedzieć, że im dłużej śledzie będą się marynować w śmietanowym sosie, tym będą bardziej delikatne i rozpływające się w ustach. Klasyczny przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą i ogórkiem to znakomicie skomponowane połączenie smaków i aromatów. Wystarczy do niego ugotować ziemniaki w mundurkach lub podać świeże pieczywo i szybki obiad gotowy.
SKŁADNIKI
- 50 dag filetów śledziowych
- 200 ml majonezu
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jabłka winne
- 1 cebula
- kilka korniszonów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wymoczyć, osączyć, pokroić w kawałki. Jak moczyć śledzie?
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę obrać, pokroić w kostkę, korniszony podobnie.
- Jabłka, cebulę, ogórki wymieszać ze śmietaną i majonezem.
- Śledzie ułożyć w salaterce i zalać przygotowanym sosem co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie to, obok tego w oleju, jedna z najpopularniejszych przekąsek. Gości na naszych stołach imprezowych, przygotowujemy go na święta, a także na co dzień. Śledzie w śmietanie z ziemniakami z wody to znakomite danie na obiad. Przepis można oczywiście modyfikować - jeśli wolisz śledzie w śmietanie bez jabłka, nic się nie stanie, jeśli go nie dodasz, z cebulą i ogórkiem również są bardzo smaczne. Jeśli nie przepadasz za korniszonami do śledzi w śmietanie możesz dodać ogórka kiszonego. Polecamy również śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką i śledzie z mleczem według Magdy Gessler
W galerii znajdziesz 10 sprawdzonych przepisów na śledzia