Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką – klasyk, który nie ma sobie równych!

2025-12-05 13:39

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką to klasyk, który zawsze smakuje wyśmienicie. Maślana śmietana łagodzi słoność ryby, a im dłużej śledzie się w niej marynują, tym stają się delikatniejsze i bardziej aksamitne. Chrupiące jabłko, cebulka i ogórek dodają daniu świeżości i idealnie równoważą intensywny smak śledzia. Podane z ziemniakami w mundurkach lub świeżym pieczywem tworzą szybki, tradycyjny i niezawodny posiłek.

Śledź w śmietanie

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Śledź w śmietanie to smaczna przekąska lub dane obiadowe.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie to – obok klasycznego w oleju – jedna z najbardziej lubianych przekąsek w polskiej kuchni. Pojawia się na stołach podczas rodzinnych spotkań, świątecznych kolacji i domowych przyjęć, ale świetnie sprawdza się także na co dzień. To danie, które łączy prostotę z wyjątkowym smakiem, dlatego trudno się dziwić, że od lat nie wychodzi z kulinarnej mody.

Śledzie w śmietanie z ziemniakami z wody to również fantastyczny, szybki obiad. A najlepsze jest to, że przepis można dowolnie dopasować do własnych upodobań. Jeśli ktoś woli wersję bez jabłka – nie ma problemu, śledzie z samą cebulką i ogórkiem też smakują doskonale. A zamiast korniszonów można śmiało użyć ogórków kiszonych, które nadadzą potrawie bardziej tradycyjny, wyrazisty charakter.

Możliwości jest wiele, a każdy wariant ma swoje grono zwolenników. Warto więc eksperymentować – bo dobrze zrobione śledzie w śmietanie zawsze się obronią. Polecamy również inne sprawdzone przepisy na śledzie, jeśli masz ochotę rozszerzyć swoje domowe menu, np.: śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką i śledzie z mleczem według Magdy Gessler

W galerii znajdziesz 10 sprawdzonych przepisów na śledzia

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wymoczyć, osączyć, pokroić w kawałki. Jak moczyć śledzie? 
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę obrać, pokroić w kostkę, korniszony podobnie.
  • Jabłka, cebulę, ogórki wymieszać ze śmietaną i majonezem.
  • Śledzie ułożyć w salaterce i zalać przygotowanym sosem co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...