Korniszony na zimę: tradycyjny przepis na ogórki konserwowe
2023-07-11
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Warto mieć w domowej spiżarni kilka słoików korniszonów na zimę, a te własnej roboty są najsmaczniejsze. Podajemy tradycyjny przepis na korniszony, czyli małe, niewyrośnięte ogórki gruntowe w słodko-kwaśnej zalewie.
SKŁADNIKI
- ogórki gruntowe (jak najmniejsze)
- marchewka
- cebulka
- czosnek
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- chrzan
- koper
- Zalewa:
- 4 litry wody
- 0,5 litra octu 10%
- 10 łyżek cukru
- 5 łyżek soli niejodowanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do każdego słoika należy wrzucić kawałek marchewki, jedną małą cebulkę pokrojoną w talarki, ząbek czosnku, trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kawałek chrzanu, jeden baldach kopru i oczywiście ogórki.
- Zalać gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstawić do garnka i pasteryzować dotąd, aż ogórki zmienią kolor. Gorące słoiki ustawić do góry dnem aż do ostygnięcia.
- WAŻNE! Zalewę należy zagotować i zaraz potem zalewać nią ogórki w słoikach.
Metody pasteryzacji przetworów
Polecamy także:
Ogórki konserwowe – sprawdzony przepis
Domowe ogórki konserwowe z przyprawą gyros