Ogórki konserwowe – sprawdzony przepis

Ogórki konserwowe – sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ogórki konserwowe są lubianym dodatkiem do dań obiadowych i kolacyjnych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ogórki konserwowe to nieodzowny dodatek do wielu dań i składnik wielu sałatek. Warto przygotować je w domu. Jak? Oto nasz przepis na ogórki w zalewie octowej.

Składniki

  • 2 kg ogórków (staraj się wybierać nieduże),

  • zestaw przypraw – do każdego słoika:

  • 3 ziarnka pieprzu,

  • 3 ziarnka ziela angielskiego,

  • 10 ziarenek gorczycy,

  • 0,5 ząbka czosnku,

  • kawałeczek korzenia chrzanu,

  • gałązkę kopru

  • zalewa

  • 2 szklanki octu 6-proc.,

  • 4 szklanki wody,

  • 2 łyżki soli,

  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na dno każdego ze słoików wrzucić przyprawy, ciasno ułożyć umyte uprzednio ogórki.

  • Zagotować składniki zalewy

  • Do przygotowanych słoików z ogórkami wlać zalewę i zakręcić słoiki.

  • Pasteryzować gotując ok. 15 min. na wolnym ogniu.

  • Po wystygnięciu położyć słoiki dnem do góry i sprawdzić, czy nie ciekną.

Ocena: 2,3