Olej z pestek winogron: zastosowanie, właściwości. Jakie ma zalety i wady?
Olej z pestek winogron znakomicie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Mówimy, jakie właściwości ma olej z pestek winogron i jak go stosować. Poznajcie wady i zalety oleju z pestek winogron!
Olej z pestek winogron jest powszechnie dostępny i niedrogi, a jednak nie cieszy się oszałamiającą popularnością. Z czego to wynika? Z tego, że wiele osób po prostu nie wie, do czego go używać. Po przeczytaniu tego poradnika z pewnością nie będzie już takiego problemu!
Olej z pestek winogron: zastosowanie
Olej z pestek winogron z powodzeniem możemy wykorzystywać w kuchni. Nadaje się do sałatek, ponieważ jest bezwonny i nie odbiera warzywom ich naturalnego smaku. Można go wykorzystać również do gotowania i smażenia, choć nie powinny tego robić osoby cierpiące na choroby układu krążenia. Kwas linolowy, zawarty w oleju z pestek winogron, utlenia się w wysokiej temperaturze.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy E olej z pestek winogron świetnie nadaje się również do pielęgnacji ciała. Można nim zastępować balsam do ciała lub oliwkę albo olejować nim włosy. Świetnie nawilża!
Olej z pestek winogron: zalety i wady
Olej z pestek winogron wykazuje dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wynika to ze sposobu przyrządzania - jest tłoczony na zimno, przez co nie traci składników odżywczych. A ma ich naprawdę wiele!
Olej z pestek winogron zawiera dużą ilość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie. Poprawia również pracę serca i obniża poziom cholesterolu. Zawiera witaminę E (poprawiającą cerę), witaminę K (uszczelniającą naczynia krwionośne) oraz kwas linolowy (zapobiega powstawaniu nowotworów i miażdżycy).
Jak już wspomnieliśmy, olej z pestek winogron zawiera dużą ilość kwasu linolowego, a więc kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-6. Z tego względu powinny unikać go osoby cierpiące na żylaki i inne choroby układu krążenia.