Kalendarz adwentowy z pierniczków - jak zrobić? [WIDEO]

2017-12-19 10:49

Nie możesz doczekać się Świąt Bożego Narodzenia? Marzą ci się pyszne wypieki udekorowane kolorowym lukrem? Jeśli tak, to możesz zrobić adwentowy kalendarz z pierniczków, dzięki któremu każdego kolejnego dnia wyczekiwania świąt, będziesz mogła poczuć ich wspaniały smak i wyjątkowy aromat. Polecamy również inne przepisy, które pomogą rozwinąć piernikową twórczość: Piernikowe ludziki, Choinki piernikowe oraz Chatka z piernika dekorowana małymi pierniczkami.

Kalendarz adwentowy z pierniczków - jak zrobić?
Autor: Shutterstock Kalendarz adwentowy z pierniczków - sposób aby radość z nadchodzących świąt trwała dłużej.

Spis treści

  1. Tradycja kalendarzy adwentowych
  2. Własnoręcznie zrobiony kalendarz
  3. Jak zrobić pierniczkowy kalendarz adwentowy?

Tradycja kalendarzy adwentowych

Od wielu lat w Polsce znana jest tradycja kalendarzy adwentowych. Najczęściej spotkać je można w postaci kartonikowych pudełeczek, które posiadają 24 okienka, w których ukryte są drobne prezenciki - małe zabawki, słodycze, albo kolejne fragmenty układanki. Dzięki nim, dzieciom o wiele łatwiej można przybliżyć tradycje bożonarodzeniowe oraz sprawić, że radość ze Świąt Bożego Narodzenia potrwa dłużej. 

Własnoręcznie zrobiony kalendarz

Warto trochę się wysilić i samodzielne przygotować kalendarz adwentowy. Wspólne wypiekanie ciasteczek z najbliższymi nie tylko jest świetną zabawą, ale także pozwala zyskać pewność, że to co zjadamy nie posiada chemicznych dodatków. 

Jak zrobić pierniczkowy kalendarz adwentowy?

Z gotowego ciasta na pierniki (przepis sprawdź tutaj), wykrawamy za pomocą foremek w ulubionym kształcie (można także zrobić ciasteczka w różnych kształtach) 24 pierniczki.  Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.

Za pomocą ostrego szpikulca w każdym ciastku (na górze) robimy 2 dziurki takiej wielkości, aby można było swobodnie przecisnąć przez nie wstążkę.

Z pozostałego ciasta formujemy choinkę, na szczycie której robimy dziurkę.

Piernikowe ciasteczka i choinkę pieczemy tak długo, jak jest to podane w przepisie i odkładamy je do wystygnięcia.

Przez przestudzone ciastka przeplatamy wstążkę.

Aby zawiesić ciasteczka na choince, układamy je w taki sposób, w jaki mają wisieć, a następnie, za pomocą ostrego szpikulca, robimy dziurki, przepychając ostrze przez otwory w ciasteczkach i choinkowej podkładce.

Przywiązujemy za pomocą pociętej na małe kawałki wstążki ciasteczka do choinki.

Przygotowujemy lukier. Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj.

Za pomocą lukru numerujemy ciasteczka od 1 do 24 i ozdabiamy cały kalendarz adwentowy.

Bierzemy dłuższy kawałek wstążki, przywiązujemy go do szczytu choinki i powstały wypiek wieszamy w wybranym miejscu.

Aby zjeść poszczególne ciastka wystarczy tylko odwiązać wstążkę przyczepioną do pierniczka przeznaczonego na dany dzień adwentu.

Sprawdź także >>> Domek z piernika ozdabiany słodyczami