Choinki piernikowe: przepis na jadalne ozdoby świątecznego stołu
2021-03-31
łatwy
60 min
4
Choinki piernikowe to doskonały pomysł na wypieki, które możemy przygotować razem z dziećmi. Idealnie nadają się jako ozdoby na świąteczny stół albo jako jadalne prezenty do obdarowania bliskich. Jak zrobić piękne choinki z piernika?
Sprawdź:
Jakie foremki do pierniczków wybrać?
Polecamy również inne przepisy, które pomogą rozwinąć piernikową twórczość:
Kalendarz adwentowy z pierniczków
Domek z piernika ozdabiany słodyczami
Chatka z piernika z lukrem i cynamonem
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki miodu
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować.
- Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny.
- Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki.
- Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200ºC przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).
- Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej.
- Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem lub udekorować ozdobami cukierniczymi. Jeżeli szukasz pomysłu polecamy zajrzeć do naszej galerii zdjęć - Jak ozdobić świąteczne pierniczki.