Choinki piernikowe: przepis na jadalne ozdoby świątecznego stołu

2021-03-31
materiały prasowe Piątnica
Choinki piernikowe: przepis na jadalne ozdoby świątecznego stołu
Autor: Shutterstock Choinki z piernika - piękna jadalna ozdoba świątecznego stołu
łatwy
60 min
4

Choinki piernikowe to doskonały pomysł na wypieki, które możemy przygotować razem z dziećmi. Idealnie nadają się jako ozdoby na świąteczny stół albo jako jadalne prezenty do obdarowania bliskich. Jak zrobić piękne choinki z piernika?

Sprawdź:

Jakie foremki do pierniczków wybrać?

Jak zrobić domowy lukier?

Polecamy również inne przepisy, które pomogą rozwinąć piernikową twórczość:

Piernikowe ludziki

Kalendarz adwentowy z pierniczków

Domek z piernika ozdabiany słodyczami

Chatka z piernika z lukrem i cynamonem

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować.
  • Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny.
  • Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki.
  • Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200ºC przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).
  • Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej.
  • Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem lub udekorować ozdobami cukierniczymi. Jeżeli szukasz pomysłu polecamy zajrzeć do naszej galerii zdjęć - Jak ozdobić świąteczne pierniczki.
materiały prasowe Piątnica