Raclette: co to jest i jak je przygotować? Składniki, porady i przepisy na raclette

2022-03-04 18:30

Raclette? Pewnie już, gdzieś to słyszeliście, ale nie wiecie, co to jest? Raclette to nie tylko serowa uczta, to przede wszystkim sposób na spędzenia czasu z bliskimi przy namiastce ogniska. Nie ma nic lepszego, niż wspólne ucztowanie i eksperymentowanie z topionym serem. Podpowiadamy jak przygotować raclette, jakich składników potrzebujecie, aby wieczór był udany. Ponadto ujawniamy wiele wskazówek oraz kilka pysznych przepisów na raclette. Do dzieła!

Raclette: co to jest i jak je urządzić? Składniki, porady i przepisy
Autor: Shutterstock Topiony ser jest pyszny 

Spis treści

  1. Skąd pochodzi raclette?
  2. Urządzenie do raclette
  3. Jakich składników potrzebujecie do raclette?
  4. Jaki ser do raclette?
  5. Jakie warzywa do raclette?
  6. Składniki na wegetariańskie i wegańskie raclette
  7. Mięso i ryby do raclette
  8. Dipy i sosy
  9. Jaki napój alkoholowy pasuje do raclette?

Skąd pochodzi raclette?

Raclette to szwajcarski wynalazek. Nic w tym dziwnego, skoro Szwajcaria przez lata były potentatem w produkcji serów dojrzewających. Potem ten pomysł podchwyciły inne państwa alpejskie. Jak Alpy wysokie i cieniste, tak w każdym zakątku możecie spróbować topionego sera na tysiące sposobów. Wiadomo, wszystko co umoczone w topionym serze, smakuje lepiej! Jednak pierwsze  elektryczne urządzenia do raclette powstały w Holandii i Niemczech.  

Urządzenie do raclette

Na rynku jest wiele sprzętów małego AGD do raclette. Najczęściej jest to dwupiętrowe urządzenie elektryczne. Na górze jest płyta grzewcza, a na dole miejsce na małe patelnie, w którym można rozpuszczać ser lub zapiekać pod nim rozmaite smakołyki. 

Jakich składników potrzebujecie do raclette?

Najważniejszym składnikiem raclette jest ser. Ponadto dozwolone jest wszystko, co smaczne lub co lubicie najbardziej.

Na 1 osobę warto przygotować:

  • 200-250 g sera raclette
  • 120-150 g mięsa: surowego lub przetworzonego w postaci wędlin
  • duży wybór warzyw (więcej o warzywach niżej)
  • 150 g ziemniaków (ugotowanych)
  • 1 mała bagietka

Jaki ser do raclette?

Aromatyczny, dojrzały, żółty ser o wyrazistym smaku i dużej zawartości tłuszczu jest najważniejszym ze wszystkich składników raclette. Najlepszy? Im więcej tłuszczu zawiera, tym jest bardziej topliwy. Ser w raclette ma się topić, roztapiać i płynąć. Szwajcarski ser do raclette jest idealny, ponieważ jest ostry w smaku i szczególnie dobrze się topi.

Oryginalny szwajcarski ser raclette jest wolny od konserwantów. Należy zawsze uważnie czytać etykiety i szukać serów bez środka konserwującego E235. Pod tym tajemnym kodem kryje się natamycyna - antybiotyk o silnym działaniu przeciwgrzybiczym. Jeśli nie uda się wam kupić sera bez E235 to po prostu zetnijcie grubszą warstwę skórki wokół sera. 

Można wykorzystać również następujące sery:

  • ementaler
  • mozzarella
  • parmezan jako dodatek smakowy
  • feta również, jako dodatek smakowy do łagodniejszych serów
  • gouda młoda i dojrzała
  • camembert
  • gorgonzola
  • tylżycki
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?

Jakie warzywa do raclette?

Jeśli chodzi o warzywa, to właściwie wszystko jest dozwolone. Jest co prawda tradycyjny zestaw, wielokrotnie wypróbowany, ale może wolicie inną kombinację składników? Dlatego nie podajemy jednego zestawu, ale proponujemy listę sprawdzonych produktów - warzyw i owoców. Zasada jest jedna, muszą być jadalne na surowo lub szybko się gotować. W innym przypadku należy je wstępnie obgotować lub wręcz ugotować, jak w przypadku fasolki szparagowej czy fasoli. Jeszcze jedno! Warzywa kroi się na 2 sposoby. W kostkę do wykorzystania na na patelni raclette lub w plastry do podgrzewania na płycie grillowej.

Popularne warzywa do raclette to:

Składniki na wegetariańskie i wegańskie raclette

Piękno raclette polega na tym, że każdy sam kompletuje sobie składniki na swojej patelni zgodnie z własnymi życzeniami. Wegetarianie i weganie również mogą cieszyć się raclette. Po prostu wystarczy przygotować wegański ser lub serki i większy wybór warzyw, marynowanego tofu, migdałów lub orzechów oraz podać wegańskie dipy i sosy.

Mięso i ryby do raclette

Do przyrządzenia raclette nadają się wszystkie rodzaje mięsa. Szczególnie popularna jest wołowina, kurczak lub wieprzowina, co oczywiście nie jest odkrywcze. Kawałki krótko się smaży na talerzu grillowym lub piecze na patelniach. Jednak my nie polecamy kurczaka, ponieważ niedosmażonym mięsem tego popularnego gatunku drobiu można zatruć się salmonellą.

Do pierwszego domowego raclette najlepsze będą salami, szynka i boczek oraz wędzone ryby i gotowane krewetki oraz małże.

Dipy i sosy

Na przyjęciu z raclette nie może zabraknąć domowych dipów i sosów! Czosnkowe klasyki jak tzatziki lub ailoi pasują do zapieczonych mięs i warzyw. Polecamy również salsa verde i pesto, które doskonale dopełniają raclette oraz wyborny domowy keczup. 

Gorszy smak, gdy sosu brak! Czy znasz te sosy?
Pytanie 1 z 11
Tabasco
Zdjęcie

Jaki napój alkoholowy pasuje do raclette?

Podobnie jak w przypadku wszystkich dań z serem, najlepszy byłby kieliszek schłodzonego białego wina półwytrawnego lub wytrawnego. Nie ma jednak przeszkód by eksperymentować z winami różowymi. Również jasne piwa o łagodnym smaku sprawdzą się jako para do serowej uczty.