Dlaczego pomidory są zdrowe? Likopen w pomidorach [WIDEO]
Te pomidory, które dojrzewają w słońcu są najsłodsze. Dojrzałe na gałązce, gruntowe pomidory mają o wiele więcej aromatu niż te szklarniowe, dostępne cały rok. Ale pomidory w puszce też są cenne, ze względu na likopen - przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych. Pomidory - co warto o nich wiedzieć?
Spis treści
Pomidory są zdrowe, bo zawierają likopen. Likopen, jeden z przeciwutleniaczy (czyli antyoksydantów), znajdujący się w pomidorach, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, ale też przeciwdziała chorobom serca, w tym wieńcowej.
Pomidory i ich przetwory mają likopen
Co ciekawe, zawartość likopenu w pomidorach nie zmniejsza się (a nawet zwiększa!) podczas obróbki cieplnej. Całe świeże pomidory zawierają go o połowę mniej niż przetworzone. Dlatego warto jadać sosy pomidorowe, przeciery i keczupy. W przyswojeniu likopenu pomaga tłuszcz, dlatego sosy do makaronu z pomidorów z puszki i oliwy to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także wielka korzyść zdrowotna.
Jak obierać pomidory?
Znacznie smaczniejsze są pomidory obrane ze skórki. By to zrobić, należy włożyć je do naczynia z wrzącą wodą na kilkanaście sekund (im bardziej dojrzałe, tym krócej). Potem wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do naczynia z zimną wodą.
Jeśli jakiś pomidor trudno się obiera, zabieg trzeba powtórzyć. Jeśli zaś pomidor zmiękł nadmiernie, oznacza to, że był zbyt długo w gorącej wodzie i zaczął się gotować. Ale - warto pamiętać - nie stracił cennego likopenu.