Co zrobić z pomidorów na zimę - 13 smacznych i prostych przepisów
PW galerii zebraliśmy dla was 13 pomysłów na to, jak zagnać smak i aromat pomidorów w słoikach. Można je w końcu i marynować, i kisić. Można tez przerobić je na przecier, koncentrat lub sok, zrobić sos lub aromatyczny chutney i zapasteryzować.
Sok pomidorowy na zimę
Sok pomidorowy to pyszny i zdrowy napój z pomidorów, pełen wartości odżywczych. Sok pomidorowy jest bogaty w sole mineralne, których nam często brakuje. Cudownie gasi pragnienie! Pasteryzowany sok z pomidorów to świetna baza koktajli, zup i innych potraw.
>>> Sprawdź PRZEPIS
Koncentrat pomidorowy
Koncentrat pomidorowy własnoręcznie przygotowany w domu jest znacznie zdrowszy od sklepowego. W końcu w skład domowego przecieru wchodzą tylko pomidory oraz trochę cukru i soli, bez zbędnych sztucznych dodatków. Przygotowanie takiego przecieru nie jest trudne.
>>> Sprawdź PRZEPIS
Sałatka z pomidorów i cebuli
Sałatka z pomidorów i cebuli to klasyka polskiego stołu. Najlepiej smakuje latem, gdy pomidory mają najwięcej smaku i aromatu. A jakby spróbować go zachować na zimę w słoikach? Polecamy nasz przepis!
>>> Sprawdź PRZEPIS
Pomidory marynowane po rosyjsku
Rosyjska kuchnia słynie z kiszonek i marynat - jedzenie przetworów to znakomity sposób, by w dobrym zdrowiu przetrwać tamtejszą długą i mroźną zimę. Warto wykorzystać rosyjskie pomysły na konserwowanie warzyw - są smaczne i zdrowe.
>>> Sprawdź PRZEPIS
Domowy ketchup
Domowy ketchup to doskonały dodatek do hot dogów, pizzy czy hamburgerów. Chociaż w sklepach mamy duży wybór, żaden nie zastąpi takiego ketchupu, który jest zdrowszy, smaczniejszy oraz pozbawiony ulepszaczy. Dowiedz się, jak zrobić pyszny domowy keczup!
>>> Sprawdź PRZEPIS
Kiszone pomidory
Kiszone pomidory są niezwykle popularne na Białorusi, Ukrainie i w Rosji. Kiszenie wszystkich warzy (łącznie z arbuzem) to wschodni zwyczaj, u nas nieco zapomniany. A szkoda, bo to bardzo dobry sposób na zachowanie składników odżywczych w warzywach.
>>> Sprawdź PRZEPIS
Pasta pomidorowa
Pastę pomidorową warto przyrządzić w szczycie sezonu na pomidory, gdy owoce są pełne smaku i aromatu. Czego będziemy potrzebować i jak zrobić w domu pastę pomidorową?
>>> Sprawdź PRZEPIS
Sos pomidorowy z pieczarkami i papryką
Podajemy przepis na sos pomidorowy do słoików z dodatkiem papryki, pieczarek, czosnku oraz ziół. Nie ma nic przyjemniejszego, niż otworzyć w środku zimy słoik ze smakami lata. Zobacz, jak najlepiej zrobić i zawekować sos z pomidorów.
>>> Sprawdź PRZEPIS
Keczup z papryką
Keczup jest bogaty w likopen - ten nadający mu czerwony kolor barwnik to bardzo silny przeciwutleniacz, zapobiegający nowotworom i chorobom serca. Warto keczup zrobić samemu - nie będzie miał sztucznych zagęstników czy syropu glukozowo-fruktozowego zamiast cukru, jak wiele produktów ze sklepu.
>>> Sprawdź PRZEPIS
MArmolada pomidorowa
Pomidory doskonałe są jedzone na surowo, ale są też idealnym surowcem do przetworów. Można z nich zrobić marmoladę, którą podaje się do befsztyków, smażonego mięsa wołowego i wieprzowego.
>>> Sprawdź PRZEPIS
Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa
Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa to idealny dodatek do serów, pieczonych mięs, wędlin. Samodzielnie przygotowana, bez konserwantów, aromatyczne i pełna witamin oraz zdrowego likopenu. Łatwo ją przygotować, nie jest też kosztowna.
>>> Sprawdź PRZEPIS
Chutney z pomidorów i moreli
Chutney (czatnej) to słodko-wytrawny, aromatyczny sos o konsystencji dżemu. Stanowi specjalność kuchni indyjskiej, ale też w Europie radzi sobie znakomicie. Warto przyrządzić jego ciekawy wariant z polskimi owocami i warzywami sezonowymi. Podajemy przepis na chutney z pomidorów i moreli.
>>> Sprawdź PRZEPIS
Suszone pomidory w oleju
Suszone pomidory to składnik wielu włoskich dań. Można je kupić w niemal każdym sklepie ale czy nie przyjemniej przygotować je samemu w domu? Własnoręcznie zasuszone pomidory są przepyszne a co najważniejsze nie zawierają konserwantów!
>>> Sprawdź PRZEPIS
>>> Zobacz też, jak suszyć pomidory w piekarniku