Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sok pomidorowy na zimę

Sok pomidorowy na zimę

Sok pomidorowy to pyszny i zdrowy napój z pomidorów, pełen wartości odżywczych. Sok pomidorowy jest bogaty w sole mineralne, których nam często brakuje. Cudownie gasi pragnienie! Pasteryzowany sok z pomidorów to świetna baza koktajli, zup i innych potraw.

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło: com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Koncentrat pomidorowy

Koncentrat pomidorowy

Koncentrat pomidorowy własnoręcznie przygotowany w domu jest znacznie zdrowszy od sklepowego. W końcu w skład domowego przecieru wchodzą tylko pomidory oraz trochę cukru i soli, bez zbędnych sztucznych dodatków. Przygotowanie takiego przecieru nie jest trudne.

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło:
Rozwiń
Sałatka z pomidorów i cebuli

Sałatka z pomidorów i cebuli

Sałatka z pomidorów i cebuli to klasyka polskiego stołu. Najlepiej smakuje latem, gdy pomidory mają najwięcej smaku i aromatu. A jakby spróbować go zachować na zimę w słoikach? Polecamy nasz przepis!

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pomidory marynowane po rosyjsku

Pomidory marynowane po rosyjsku

Rosyjska kuchnia słynie z kiszonek i marynat - jedzenie przetworów to znakomity sposób, by w dobrym zdrowiu przetrwać tamtejszą długą i mroźną zimę. Warto wykorzystać rosyjskie pomysły na konserwowanie warzyw - są smaczne i zdrowe.

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Domowy ketchup

Domowy ketchup

Domowy ketchup to doskonały dodatek do hot dogów, pizzy czy hamburgerów. Chociaż w sklepach mamy duży wybór, żaden nie zastąpi takiego ketchupu, który jest zdrowszy, smaczniejszy oraz pozbawiony ulepszaczy. Dowiedz się, jak zrobić pyszny domowy keczup!

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

Kiszone pomidory są niezwykle popularne na Białorusi, Ukrainie i w Rosji. Kiszenie wszystkich warzy (łącznie z arbuzem) to wschodni zwyczaj, u nas nieco zapomniany. A szkoda, bo to bardzo dobry sposób na zachowanie składników odżywczych w warzywach.

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło:
Rozwiń
Pasta pomidorowa

Pasta pomidorowa

Pastę pomidorową warto przyrządzić w szczycie sezonu na pomidory, gdy owoce są pełne smaku i aromatu. Czego będziemy potrzebować i jak zrobić w domu pastę pomidorową?

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło:
Rozwiń
Sos pomidorowy z pieczarkami i papryką

Sos pomidorowy z pieczarkami i papryką

Podajemy przepis na sos pomidorowy do słoików z dodatkiem papryki, pieczarek, czosnku oraz ziół. Nie ma nic przyjemniejszego, niż otworzyć w środku zimy słoik ze smakami lata. Zobacz, jak najlepiej zrobić i zawekować sos z pomidorów.

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło:
Rozwiń
Keczup z papryką

Keczup z papryką

Keczup jest bogaty w likopen - ten nadający mu czerwony kolor barwnik to bardzo silny przeciwutleniacz, zapobiegający nowotworom i chorobom serca. Warto keczup zrobić samemu - nie będzie miał sztucznych zagęstników czy syropu glukozowo-fruktozowego zamiast cukru, jak wiele produktów ze sklepu.

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło:
Rozwiń
MArmolada pomidorowa

MArmolada pomidorowa

Pomidory doskonałe są jedzone na surowo, ale są też idealnym surowcem do przetworów. Można z nich zrobić marmoladę, którą podaje się do befsztyków, smażonego mięsa wołowego i wieprzowego.

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło:
Rozwiń
Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa

Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa

Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa to  idealny dodatek  do serów, pieczonych mięs, wędlin. Samodzielnie przygotowana, bez konserwantów, aromatyczne  i pełna witamin oraz zdrowego likopenu. Łatwo ją przygotować, nie jest też kosztowna.

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Chutney z pomidorów i moreli

Chutney z pomidorów i moreli

Chutney (czatnej) to słodko-wytrawny, aromatyczny sos o konsystencji dżemu. Stanowi specjalność kuchni indyjskiej, ale też w Europie radzi sobie znakomicie. Warto przyrządzić jego ciekawy wariant z polskimi owocami i warzywami sezonowymi. Podajemy przepis na chutney z pomidorów i moreli.

>>> Sprawdź PRZEPIS

Źródło:
Rozwiń
Suszone pomidory w oleju

Suszone pomidory w oleju

Suszone pomidory to składnik wielu włoskich dań. Można je kupić w niemal każdym sklepie ale czy nie przyjemniej przygotować je samemu w domu? Własnoręcznie zasuszone pomidory są przepyszne a co najważniejsze nie zawierają konserwantów!

>>> Sprawdź PRZEPIS

>>> Zobacz też, jak suszyć pomidory w piekarniku

Źródło:
Rozwiń
Powrót
Sok pomidorowy: przepis na domowy sok w słoikach na zimę
Koncentrat pomidorowy
Rewelacyjna sałatka z pomidorów i cebuli do słoików
Pomidory marynowane po rosyjsku
Domowy ketchup: jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis
kiszone-pomidory-jak-zrobic-podajemy.jpg
Pasta pomidorowa: przetwory z pomidorów
Domowy sos pomidorowy - zamiast koncentratu lub ketchupu
Domowy keczup z papryką
Marmolada pomidorowa
Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa: pyszna i zdrowa
Chutney z pomidorów i moreli: do mięs i przekąsek
Jak zrobić suszone pomidory
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email