Pasta pomidorowa: świetny sposób na przerobienie pomidorów
2022-08-21
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pastę pomidorową warto przyrządzić w szczycie sezonu na pomidory, gdy owoce są pełne smaku i aromatu. Czego będziemy potrzebować i jak zrobić w domu pastę pomidorową?
SKŁADNIKI
- 3 kg pomidorów,
- 25 dag cebuli,
- po kilkanaście ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu,
- łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 2 łyżki cukru,
- sól,
- kilkanaście goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, rozgotować w garnku pod przykryciem.
- Przetrzeć przez gęste sito, by odrzucić pestki.
- Umytą cebulę posiekać, dodać do przecieru, wsypać gorczycę.
- Dusić do czasu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3.
- Dodać sól, cukier, paprykę oraz zmielony pieprz i ziele angielskie.
- Pogotować wszystko kilka minut.
- Małe gorące, suche, wypieczone w piekarniku słoiki napełnić gorącą pastą pomidorową i szczelnie zamknąć.
- Pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?