Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa: pyszna i zdrowa
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa to idealny dodatek do serów, pieczonych mięs, wędlin. Samodzielnie przygotowana, bez konserwantów, aromatyczne i pełna witamin oraz zdrowego likopenu. Łatwo ją przygotować, nie jest też kosztowna.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg pomidorów
- 1 kg śliwek
- 50 dag cebuli
- sól
- cukier
- mielony pieprz i papryka
- 10 ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sparz pomidory, obierz ze skórki i podziel na cząstki. Włóż do garnka i rozgotuj pod przykryciem.
- Dodaj posiekaną cebulę i duś, aż cebula zmięknie. Przetrzyj lub rozdrobnij sos blenderem.
- Śliwki umyj, wydryluj i w drugim garnku rozgotuj a na koniec przetrzyj lub rozdrobnij blenderem.
- Połącz oba przeciery, podgrzewaj, dodaj przyprawy i zmiażdżony czosnek. Gotuj na bardzo wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, i zmniejszy objętość o co najmniej 1/3.
- Wlewaj gorący do umytych i wyparzonych słoików, pasteryzuj 10 minut.