Marmolada pomidorowa: oryginalny przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Pomidory doskonałe są jedzone na surowo, ale są też idealnym surowcem do przetworów. Można z nich zrobić marmoladę, którą podaje się do befsztyków, smażonego mięsa wołowego i wieprzowego.
Sałatka z zielonych pomidorów: sprawdzony przepis na pikle [KLIKNIJ!]
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 50 dag cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
- 2 łyżki wódki jałowcówki
- 1 pomarańcza
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyć, sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i włożyć do płaskiego rondla z grubym dnem.
- Wlać 2 łyżki wody, dusić 30-40 minut na małym ogniu, często mieszając.
- Pomarańczę wyszorować szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie i osuszyć.
- Cienko obrać skórkę i drobno posiekać.
- Usunąć białe włókna i pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i wraz ze skórką dodać do pomidorów.
- Do pomidorowo-pomarańczowej masy dodać cukier i dusić jeszcze około 30 minut, aż marmolada zgęstnieje.
- Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, przyprawy oraz alkohol. Zagotować.
- Wyparzone słoiki twist-off wypełnić gorącą marmoladą. Brzegi słoików wytrzeć. Zakręcić wieczka.
- Słoiki postawić do góry dnem do ostygnięcia.
- Marmoladę podawać do befsztyków, smażonego mięsa wołowego i wieprzowego.