Koncentrat pomidorowy: domowy przecier z pomidorów

2018-09-21
Koncentrat pomidorowy: domowy przecier z pomidorów
Autor: Shutterstock Domowy koncentrat z pomidorów przyda się zimą na zupę i sos
łatwy
60 min
4

Koncentrat pomidorowy własnoręcznie przygotowany jest zdrowszy od sklepowego. W skład domowego przecieru wchodzą tylko pomidory oraz trochę cukru i soli. Przygotowanie takie przecieru nie jest trudne. W sezonie na pomidory warto pokusić się o przygotowanie domowego koncentratu z pomidorów.

Zobacz także: Domowy przecier pomidorowy bez pasteryzowania

Składniki

3 kg pomidorów gruntowych

2-3 łyżki soli morskiej lub himalajskiej

1-2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać.

Pomidory przełożyć do garnka z grubym dnem, zacząć gotować, po około 40 minutach kiedy są już miękkie, zmiksować za pomocą blendera.

Dodać sól i cukier - do smaku, gotować około 2-3 godzin, żeby odparowało i nabrało odpowiedniej gęstości.

Nakładać gorące do słoików, dodatkowo pasteryzować: ale dopiero jak słoiki całkowiecie ostygną, najlepiej zrobić to na drugi dzień, od zagotowania pasteryzować małe słoiki 10 minut, większe 15 minut.