Koncentrat pomidorowy: przepis na domowy przecier z pomidorów

Koncentrat pomidorowy
Autor: Shutterstock Domowy koncentrat z pomidorów przyda się zimą na zupę i sos
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Koncentrat pomidorowy własnoręcznie przygotowany w domu jest znacznie zdrowszy od sklepowego. W końcu w skład domowego przecieru wchodzą tylko pomidory oraz trochę cukru i soli, bez zbędnych sztucznych dodatków. Przygotowanie takiego przecieru nie jest trudne. W sezonie na pomidory warto pokusić się o przygotowanie domowego koncentratu z pomidorów, który zimą idealnie sprawdzi się do przygotowania najlepszej na świecie pomidorowej.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać.
  • Pomidory przełożyć do garnka z grubym dnem, zacząć gotować, po około 40 minutach kiedy będą już miękkie, zmiksować za pomocą blendera.
  • Dodać sól i cukier - do smaku, gotować około 2-3 godzin, żeby odparował nadmiar płynu i przecier nabrał odpowiedniej gęstości.
  • Nakładać gorące do słoików, dodatkowo pasteryzować: ale dopiero jak słoiki całkowicie ostygną, najlepiej zrobić to na drugi dzień, od zagotowania pasteryzować małe słoiki 10 minut, większe 15 minut.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Zastosowania domowego koncentratu pomidorowego

Domowy przecier pomidorowy można stosować to wszystkich tych dań, do których dotychczas używaliśmy sklepowego. Warto jednak pamiętać, je jest on delikatniejszy w smaku i mniej kwaśny, niż ten ze sklepowych półek. Dlatego jeśli zależy wam na wyjątkowej wyrazistości dania, można podkwasić je sokiem z cytryny lub odrobiną octu - najlepiej domowego, aby wyrównać smaki. Z takiego domowego przecieru wychodzi najlepsza pomidorowa na świecie. Można go dodawać do spaghetti, sosów, gulaszy warzywnych, przygotowywać z niego sosy i dipy, smarować nim kanapki. Pasuje do wszystkiego i ma fantastyczny smak świeżych pomidorów.

Zobacz także:

Domowy przecier pomidorowy bez pasteryzowania

Przecier pomidorowy na szybko - gotowy w pół godziny

Domowy sok z pomidorów na zimę

Galeria: Przetwory z pomidorów koktajlowych - TOP 7 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej