Babciny ocet jabłkowy: tradycyjny przepis na nieklarowany i żywy ocet jabłkowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ocet jabłkowy to doskonała przyprawa w kuchni i świetny medykament wzmacniający odporność organizmu. Posiada tez liczne walory zdrowotne. Łatwo przygotujesz ocet jabłkowy babcinym domowym sposobem. Sprawdź, jak to zrobić.
Babciny ocet jabłkowy był mętny, takie też są octy jabłkowe bio - nieprzejrzyste, a w butelce na dnie osiada osad. Nie martw się więc, że ocet jabłkowy nie jest klarowny. Babcie wiedziały co robią, produkowały bowiem tzw żywy ocet jabłkowy, pełen bardzo potrzebnych składników, korzystnie wpływający na trawienie, przemianę materii, cerę, a także bardzo smaczny. Wiedz, że klarując mętny ocet (czyli przepuszczając go np. przez filtr do kawy lub watę wciśniętą w lejek) pozbawisz go wielu cennych składników.
SKŁADNIKI
- 1 litr wody
- 800 g skórek i resztek z jabłek
- 250 g cukru lub miodu
- 30 g drożdży
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do szerokiego słoja lub kamionkowego garnka wrzuć zmielone skórki, ogryzki i resztki jabłek, dodaj cukier lub miód, drożdże i zalej ciepłą, ale nie gorącą wodą.
- Przykryj pergaminem i pozostaw na ok. 12 dni.
- Po tym czasie przecedź ocet jabłkowy przez gęste sitko i rozlej do butelek.