Zamiast mrozić zakonserwuj grzyby w solance. To sposób na zachowanie naturalnego smaku maślaków, borowików i podgrzybków
2022-10-04

łatwy
20 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Grzyby z solanki smakują bardzo naturalnie, a są naprawdę trwałe. Jeśli nie mam wystarczająco dużo miejsca w zamrażalniku, a zależy mi na jak najwierniejszym zachowaniu smaku leśnych skarbów to zalewam je solanką. Potem wystarczy je dokładnie odcedzić, wypłukać porządnie wodą i grzyby na sos czy zupę mam gotowe.
SKŁADNIKI
- grzyby
- woda
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić na odpowiadające nam kawałki.
- Grzyby zalać w garnku zimna wodą, doprowadzić do wrzenia i obgotować na małym ogniu. Wystarczy 15 minut.
- Grzyby odcedzić, przełożyć do czystych, wyparzonych stoików - do 3/4 wysokości.
- W garnku zagotować wodę z solą, na każdy litr wody używamy 1,5 łyżki soli.
- Gorąca solanką zalać grzyby, do pełna. Słoiki zakręcić i wystudzić w pozycji do góry dnem.
- Następnie wstawić słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać wody do 2/3 wysokości.
- Pasteryzować na małym gazie przez 3 godziny. Wyjąć i wystudzić, przechowywać w chłodnym miejscu.
Czy warto jeść grzyby?