Zamiast mrozić zakonserwuj grzyby w solance. To sposób na zachowanie naturalnego smaku maślaków, borowików i podgrzybków

Grzyby w solance
Autor: Shutterstock Grzyby zakonserwowane w solance zachowują swój naturalny smak.
łatwy
20 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Grzyby z solanki smakują bardzo naturalnie, a są naprawdę trwałe. Jeśli nie mam wystarczająco dużo miejsca w zamrażalniku, a zależy mi na jak najwierniejszym zachowaniu smaku leśnych skarbów to zalewam je solanką. Potem wystarczy je dokładnie odcedzić, wypłukać porządnie wodą i grzyby na sos czy zupę mam gotowe.

SKŁADNIKI

  • grzyby
  • woda
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić na odpowiadające nam kawałki.
  • Grzyby zalać w garnku zimna wodą, doprowadzić do wrzenia i obgotować na małym ogniu. Wystarczy 15 minut.
  • Grzyby odcedzić, przełożyć do czystych, wyparzonych stoików - do 3/4 wysokości.
  • W garnku zagotować wodę z solą, na każdy litr wody używamy 1,5 łyżki soli.
  • Gorąca solanką zalać grzyby, do pełna. Słoiki zakręcić i wystudzić w pozycji do góry dnem.
  • Następnie wstawić słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać wody do 2/3 wysokości.
  • Pasteryzować na małym gazie przez 3 godziny. Wyjąć i wystudzić, przechowywać w chłodnym miejscu.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej