Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi

2018-09-18
Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi
Autor: thinkstockphotos.com Przetwory z pigwy zwyczajnej to nie tylko soki i nalewki, lecz także konfitury czy galaretki
łatwy
20 min
4

Pigwa wraca do łask - przygotowuje się z niej coraz więcej przetworów na zimę. Jednak nie jest to najnowszy trend, a najlepsze receptury nie zmieniają się od lat. Podajemy tradycyjny przepis na sok z pigwy.

Składniki

2 kg pigwy

2 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Owoce umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.

Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Wsypać do 3/4 wysokości litrowego słoika, zasypać cukrem i przykryć gazą.

Po kilku dniach odlać powstały sok.

Rozlać do butelek lub słoiczków, pasteryzować około 5-10 minut od momentu zawrzenia wody.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE