Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi

2018-09-18
Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi
Autor: thinkstockphotos.com Przetwory z pigwy zwyczajnej to nie tylko soki i nalewki, lecz także konfitury czy galaretki
łatwy
20 min
4

Pigwa wraca do łask - przygotowuje się z niej coraz więcej przetworów na zimę. Jednak nie jest to najnowszy trend, a najlepsze receptury nie zmieniają się od lat. Podajemy tradycyjny przepis na sok z pigwy.

Składniki

2 kg pigwy

2 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Owoce umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.

Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Wsypać do 3/4 wysokości litrowego słoika, zasypać cukrem i przykryć gazą.

Po kilku dniach odlać powstały sok.

Rozlać do butelek lub słoiczków, pasteryzować około 5-10 minut od momentu zawrzenia wody.