Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi

2024-09-10
Sok z pigwy
Autor: Shutterstock Sok z pigwy to świetny dodatek do napojów.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pigwa znów cieszy się popularnością, a przetwory z niej stają się coraz bardziej powszechne w przygotowaniach na zimę. Nie jest to jednak nowa moda – sprawdzone receptury na nie są niezmienne od pokoleń. Prezentujemy tradycyjny przepis na sok z pigwy, który zachwyca kwaskowo-słodkim smakiem i orzeźwiającym aromatem. Doskonale nadaje się jako dodatek do wody, herbaty, a także do drinków.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
  • Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  • Wsypać do 3/4 wysokości litrowego słoika, zasypać cukrem i przykryć gazą.
  • Po kilku dniach odlać powstały sok.
  • Rozlać do butelek lub słoiczków, pasteryzować około 5-10 minut od momentu zawrzenia wody.
Beszamel - Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu?

Zajrzyj do naszej galerii i poznaj inne przepisy z pigwą/pigwowcem w roli głównej

Redakcja
więcej