Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi

2022-09-22
Sok z pigwy
Autor: Shutterstock Sok z pigwy to świetny dodatek do napojów.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pigwa wraca do łask - przygotowuje się z niej coraz więcej przetworów na zimę. Jednak nie jest to najnowszy trend, a najlepsze receptury nie zmieniają się od lat. Podajemy tradycyjny przepis na sok z pigwy. Pyszny, o kwaskowo-słodkim smaku i przyjemnym, orzeźwiającym zapachu. To idealny dodatek do wody i herbaty, a także do drinków.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
  • Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  • Wsypać do 3/4 wysokości litrowego słoika, zasypać cukrem i przykryć gazą.
  • Po kilku dniach odlać powstały sok.
  • Rozlać do butelek lub słoiczków, pasteryzować około 5-10 minut od momentu zawrzenia wody.
Beszamel - Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu?