Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi
2024-09-10
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pigwa znów cieszy się popularnością, a przetwory z niej stają się coraz bardziej powszechne w przygotowaniach na zimę. Nie jest to jednak nowa moda – sprawdzone receptury na nie są niezmienne od pokoleń. Prezentujemy tradycyjny przepis na sok z pigwy, który zachwyca kwaskowo-słodkim smakiem i orzeźwiającym aromatem. Doskonale nadaje się jako dodatek do wody, herbaty, a także do drinków.
SKŁADNIKI
- 2 kg pigwy
- 2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
- Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Wsypać do 3/4 wysokości litrowego słoika, zasypać cukrem i przykryć gazą.
- Po kilku dniach odlać powstały sok.
- Rozlać do butelek lub słoiczków, pasteryzować około 5-10 minut od momentu zawrzenia wody.
Beszamel - Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu?
Zajrzyj do naszej galerii i poznaj inne przepisy z pigwą/pigwowcem w roli głównej