Najlepsze przepisy z pigwy i pigwowca - TOP 10
Najlepsze, sprawdzone przez was przepisy na pigwę i pigwowca. Najlepsze przepisy wg. czytelników beszamel.pl
Pigwa w słoikach - kompot z pigwy na zimę
Kompot z owoców pigwy zwyczajnej wyróżnia się oryginalnym, orzeźwiającym aromatem. Warto mieć kilka słoików w domowej spiżarni. Podajemy przepis na kompot z pigwy - w sam raz na zimę. SPRAWDŹ JAK GO ZROBIĆ >
Dżem z pigwy z pomarańczą
Pigwa, choć twarda i kwaskowa w smaku, doskonale nadaje się na dżem. Proponujemy przepis prosty, szybki, w którym jedyną trudność stanowi starcie owoców na tarce jarzynowej. Dżem jest oryginalny w smaku dzięki dodatkowi pomarańczy. SPRAWDŹ PRZEPIS >
Nalewka z pigwowca: sprawdzony przepis
Pigwowiec japoński ma drobniejsze owoce niż pigwa zwyczajna, jednak równie dobrze nadaje się do przetworów. Podajemy przepis na nalewkę z pigwowca. SPRAWDŹ GO >
Marmolada pigwowa z jabłkami
Pigwa nie nadaje się do spożycia na surowo, jest za to doskonała w przetworach. Ma lekko kwaskowy smak i można zrobić z niej np. marmoladę. A ponieważ świetnie komponuje się z jabłkami, podajemy przepis na pyszną marmoladę pigwowo-jabłkową. PRZEPIS KROK PO KROKU >
Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę
Nalewka z pigwy, czyli pigwówka, coraz bardziej wraca do łask. Do jej przygotowania potrzeba tylko owoców pigwy, cukru i spirytusu (70%). Podajemy prosty przepis na pigwówkę na spirytusie. SPRAWDŹ JAK JĄ ZROBIĆ >
Pigwa (pigwowiec) do herbaty na zimę: łatwy przepis
Owoce pigwowca japońskiego, krzewu popularnie zwanego również pigwą nie są długo dostępne na straganach, dlatego warto przygotować z nich jak najwięcej przetworów. A tu możliwości jest wiele. Pigwa do herbaty na zimę z powodzeniem zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm o witaminę C. Sprawdź ŁATWY PRZEPIS >
Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem
Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, jest dość dobrze znana, ale warto też przygotować słodki likier z pigwy. Zamiast spirytusu dodajemy koniak. Sprawdź, jak zrobić pyszny likier pigwowy - podajemy DOKŁADNY PRZEPIS >
Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia
Pigwa do herbaty na zimę, ale bez smażenia i dłuższego przygotowywania? To jak najbardziej możliwe. Pigwa na surowo przesypywana jest tylko cukrem. Taką błyskawiczną konfiturę można z powodzeniem dodawać do herbaty zamiast cytryny lub dżemu. PRZEPIS >
Czekoladowe ciasto z pigwą: przepis na ciasto z pigwą
Czekoladowe ciasto z pigwą to pyszny deser na zakończenie uroczystego obiadu. Lekkie ciasto o strukturze sufletu skrywa soczystą pigwę. Owoce pigwy należy wcześniej ugotować w syropie, ponieważ są dość twarde. Pigwa ma jednak niezrównany smak, niepodobny do żadnego innego owocu. Czekoladowe ciasto świetnie smakuje z miętową herbatą, która podkreśla jego słodycz i głębię. POZNAJ PRZEPIS >
Wołowina duszona z pigwą
Połączenie smaków może wydawać się nieco oryginalne, ale jest warte wypróbowania. Zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy świeżych owoców pigwy jest pod dostatkiem. Nasza propozycja to stek wołowy duszony z pigwą. PYSZNY PRZEPIS >
BONUS: Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami - przepis z programu Smaki Agaty
Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami to cudowny pomysł na pyszną ciepłą sałatę. Choć nazwa potrawy brzmi skomplikowanie, samo danie nie jest trudne do przyrządzenia, a w efekcie otrzymujemy doskonałą ( i zdrową) mieszaninę smaków i aromatów. Wypróbuj przepis na bakłażana z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami, stworzony przez Agatę Wojdę, szefową kuchni hotelu Bellotto i gwiazdę programu kulinarnego Smaki Agaty, emitowanego w NOWA TV. PRZEPIS >