Pigwa do herbaty – złoty przysmak na chłodne dni. Zrób raz, korzystaj całą zimę

Pigwa do herbaty
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Owoce pigwowca japońskiego w cukrze do herbaty to rodzimy zamiennik cytryny
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pigwowiec japoński, często mylnie nazywany pigwą, to prawdziwy skarb jesieni – niestety dostępny tylko przez chwilę. Dlatego warto sięgnąć po niego właśnie teraz i zamknąć w słoikach, by zimą cieszyć się jego niezwykłym smakiem i właściwościami. Pigwa do herbaty nie tylko doskonale zastąpi cytrynę, ale też dostarczy solidnej dawki witaminy C, wzmacniając odporność w najzimniejsze miesiące. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować złocisty dodatek, który rozgrzeje, poprawi nastrój i sprawi, że nawet najbardziej ponury dzień nabierze aromatu i smaku.

Pigwa - prawdziwy skarb jesieni

Pigwowiec japoński, choć często mylony z pigwą, to jeden z najbardziej aromatycznych i wartościowych owoców jesieni. Jego cierpki, kwaśny smak sprawia, że rzadko jada się go na surowo, ale w przetworach staje się prawdziwym rarytasem. Bogaty w witaminę C, pektyny i przeciwutleniacze, wzmacnia odporność, wspiera pracę układu pokarmowego i działa rozgrzewająco – dlatego zimą jest niezastąpiony jako dodatek do herbaty, syropów czy nalewek.

Choć pigwowiec jest twardy i bywa kłopotliwy w obróbce, istnieje kilka prostych trików, które ułatwią jego przygotowanie. Owoce najlepiej kroić bardzo ostrym nożem lub posłużyć się siekaczem kuchennym – wtedy nie trzeba walczyć z ich twardym miąższem. Dobrym sposobem jest także wcześniejsze sparzenie owoców wrzątkiem, co nieco zmiękcza skórkę i ułatwia krojenie. Pestki najlepiej usuwać łyżeczką do drążenia warzyw lub małą łyżeczką deserową – pójdzie szybciej i bez strat miąższu.

Dzięki tym prostym sposobom przygotowanie pigwowca przestaje być wyzwaniem, a efekt – słoiki pełne złocistego, pachnącego dodatku – zdecydowanie wynagradza włożony wysiłek.

Sprawdź nasze inne przepisy na pigwę do herbaty!

Pigwa zamiast cytryny. Jak podawać owoce pigwy do herbaty?

Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis

Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis

Polecamy również inne przetwory z pigwy:

Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią

Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę

GALERIA: Najlepsze drinki dla 12 znaków zodiaku

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niezbyt grube kawałki.
  • Dokładnie wymieszać z cukrem. Zostawić na kilka dni, mieszając co jakiś czas.
  • Przełożyć owoce z syropem do małych słoiczków. Pasteryzować przez 15 minut w temp. 100 st. C.
Metody pasteryzacji przetworów
Beata Lekszycka
więcej