Pigwa do herbaty na zimę. Łatwy przepis, za który podziękujesz zimą
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Owoce pigwowca japońskiego, często mylnie nazywane pigwą, są dostępne na straganach tylko przez krótki czas, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania jak największej ilości przetworów. Pigwa do herbaty zimą doskonale zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm w witaminę C. Przedstawiamy prosty przepis na pigwę do herbaty.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niezbyt grube kawałki.
- Dokładnie wymieszać z cukrem. Zostawić na kilka dni, mieszając co jakiś czas.
- Przełożyć owoce z syropem do małych słoiczków. Pasteryzować przez 15 minut w temp. 100 st. C.
Sprawdź nasze inne przepisy na pigwę do herbaty!
Pigwa zamiast cytryny. Jak podawać owoce pigwy do herbaty?
Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis
Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis
Polecamy również inne przetwory z pigwy:
Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem
Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią
Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę
GALERIA: Najlepsze drinki dla 12 znaków zodiaku