Pigwa do herbaty – złoty przysmak na chłodne dni. Zrób raz, korzystaj całą zimę

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pigwowiec japoński, często mylnie nazywany pigwą, to prawdziwy skarb jesieni – niestety dostępny tylko przez chwilę. Dlatego warto sięgnąć po niego właśnie teraz i zamknąć w słoikach, by zimą cieszyć się jego niezwykłym smakiem i właściwościami. Pigwa do herbaty nie tylko doskonale zastąpi cytrynę, ale też dostarczy solidnej dawki witaminy C, wzmacniając odporność w najzimniejsze miesiące. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować złocisty dodatek, który rozgrzeje, poprawi nastrój i sprawi, że nawet najbardziej ponury dzień nabierze aromatu i smaku.
Pigwa - prawdziwy skarb jesieni
Pigwowiec japoński, choć często mylony z pigwą, to jeden z najbardziej aromatycznych i wartościowych owoców jesieni. Jego cierpki, kwaśny smak sprawia, że rzadko jada się go na surowo, ale w przetworach staje się prawdziwym rarytasem. Bogaty w witaminę C, pektyny i przeciwutleniacze, wzmacnia odporność, wspiera pracę układu pokarmowego i działa rozgrzewająco – dlatego zimą jest niezastąpiony jako dodatek do herbaty, syropów czy nalewek.
Choć pigwowiec jest twardy i bywa kłopotliwy w obróbce, istnieje kilka prostych trików, które ułatwią jego przygotowanie. Owoce najlepiej kroić bardzo ostrym nożem lub posłużyć się siekaczem kuchennym – wtedy nie trzeba walczyć z ich twardym miąższem. Dobrym sposobem jest także wcześniejsze sparzenie owoców wrzątkiem, co nieco zmiękcza skórkę i ułatwia krojenie. Pestki najlepiej usuwać łyżeczką do drążenia warzyw lub małą łyżeczką deserową – pójdzie szybciej i bez strat miąższu.
Dzięki tym prostym sposobom przygotowanie pigwowca przestaje być wyzwaniem, a efekt – słoiki pełne złocistego, pachnącego dodatku – zdecydowanie wynagradza włożony wysiłek.
Sprawdź nasze inne przepisy na pigwę do herbaty!
Pigwa zamiast cytryny. Jak podawać owoce pigwy do herbaty?
Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis
Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis
Polecamy również inne przetwory z pigwy:
Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem
Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią
Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę
GALERIA: Najlepsze drinki dla 12 znaków zodiaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niezbyt grube kawałki.
- Dokładnie wymieszać z cukrem. Zostawić na kilka dni, mieszając co jakiś czas.
- Przełożyć owoce z syropem do małych słoiczków. Pasteryzować przez 15 minut w temp. 100 st. C.