Pigwa do herbaty na zimę: łatwy przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Owoce pigwowca japońskiego, krzewu popularnie zwanego również pigwą, są dostępne na straganach przez krótki czas, dlatego warto przygotować z nich jak najwięcej przetworów. A tu możliwości jest wiele. Pigwa do herbaty na zimę z powodzeniem zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm o witaminę C. Podajemy łatwy przepis na pigwę do herbaty.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niezbyt grube kawałki.
- Dokładnie wymieszać z cukrem. Zostawić na kilka dni, mieszając co jakiś czas.
- Przełożyć owoce z syropem do małych słoiczków. Pasteryzować przez 15 minut w temp. 100 st. C.
Sprawdź nasze inne przepisy na pigwę do herbaty!
Pigwa zamiast cytryny. Jak podawać owoce pigwy do herbaty?
Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis
Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis
Polecamy również inne przetwory z pigwy:
Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem
Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią
Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę
GALERIA: Najlepsze drinki dla 12 znaków zodiaku