Pigwa do herbaty na zimę. Łatwy przepis, za który podziękujesz zimą

Pigwa do herbaty
Autor: Shutterstock Owoce pigwowca japońskiego w cukrze do herbaty to rodzimy zamiennik cytryny
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Owoce pigwowca japońskiego, często mylnie nazywane pigwą, są dostępne na straganach tylko przez krótki czas, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania jak największej ilości przetworów. Pigwa do herbaty zimą doskonale zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm w witaminę C. Przedstawiamy prosty przepis na pigwę do herbaty.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niezbyt grube kawałki.
  • Dokładnie wymieszać z cukrem. Zostawić na kilka dni, mieszając co jakiś czas.
  • Przełożyć owoce z syropem do małych słoiczków. Pasteryzować przez 15 minut w temp. 100 st. C.
Metody pasteryzacji przetworów

Sprawdź nasze inne przepisy na pigwę do herbaty!

Pigwa zamiast cytryny. Jak podawać owoce pigwy do herbaty?

Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis

Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis

Polecamy również inne przetwory z pigwy:

Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią

Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę

GALERIA: Najlepsze drinki dla 12 znaków zodiaku

Beata Lekszycka
więcej