Pigwa do herbaty na zimę: łatwy przepis

2021-09-13
Beata Lekszycka
Pigwa do herbaty
Autor: Shutterstock Owoce pigwowca japońskiego w cukrze do herbaty to rodzimy zamiennik cytryny
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Owoce pigwowca japońskiego, krzewu popularnie zwanego również pigwą nie są długo dostępne na straganach, dlatego warto przygotować z nich jak najwięcej przetworów. A tu możliwości jest wiele. Pigwa do herbaty na zimę z powodzeniem zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm o witaminę C. Podajemy łatwy przepis na pigwę do herbaty.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niezbyt grube kawałki.
  • Dokładnie wymieszać z cukrem. Zostawić na kilka dni, mieszając co jakiś czas.
  • Przełożyć owoce z syropem do małych słoiczków. Pasteryzować przez 15 minut w temp. 100 st. C.
Metody pasteryzacji przetworów

Sprawdź nasze inne przepisy na pigwę do herbaty!

Pigwa zamiast cytryny. Jak podawać owoce pigwy do herbaty?

Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis

Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis

Polecamy również inne przetwory z pigwy:

Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią

Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę

GALERIA: Najlepsze drinki dla 12 znaków zodiaku

Beata Lekszycka