Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis

2021-03-29
Joanna Anczura
Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pigwa z sokiem pomarańczowym to doskonały witaminowy dodatek do zimowej herbaty!
łatwy
15 min
4

Przepis na pigwę do herbaty jest dobrym pomysłem na zimowe wieczory i - w wariancie schłodzonym - letnie popołudnia. Pigwa jest bogata w witaminę C, garbniki i pektyny, a jako dodatek do herbaty sprzyja odzyskiwaniu zdrowia przy przeziębieniu. Wypróbuj przepis na pigwę do herbaty z orzeźwiającym dodatkiem pomarańczy!

SKŁADNIKI

  • 1 kg pigwy lub pigwowca
  • 60 dag cukru
  • sok i skórka starta z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce dokładnie umyj, przekrój na ćwiartki, usuń nasiona i zdrewniałe części, miąższ wraz ze skórką pokrój na cieniutkie plasterki.
  • Włóż do miski, dodaj cukier, wymieszaj i odczekaj, aż owoce puszczą sok.
  • Dodaj sok i skórkę z pomarańczy, wymieszaj, nałóż do małych słoiczków typu twist-off (najlepiej 1/8 l), zakręć i zapasteryzuj.
Joanna Anczura