Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami - przepis z programu Smaki Agaty

2021-03-29
Agata Wojda
Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami - przepis z programu Smaki Agaty + WIDEO
Autor: Archiwum Bakłażan, dynia, boczniaki i żurawina to  główna składniki tego dania - niedrogie i łatwo dostępne. Z nich można wyczarować prawdziwie królewskie danie.
łatwy
0 min
4

Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami to cudowny pomysł na pyszną ciepłą sałatę. Choć nazwa potrawy brzmi skomplikowanie, samo danie nie jest  trudne do przyrządzenia, a w efekcie otrzymujemy  doskonałą ( i zdrową)  mieszaninę smaków i aromatów. Wypróbuj przepis na bakłażana z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami, stworzony przez Agatę Wojdę, szefową kuchni hotelu Bellotto i gwiazdę programu kulinarnego Smaki Agaty, emitowanego w NOWA TV.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 200 g obranej dyni muscat pokrojonej w równą kostkę 1cm
  • 1 czubata łyżka gęstego miodu
  • sok z 2 cytryn
  • 1 niewielka ostra papryka lub szczypta suszonych płatków
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 niewielki owoc pigwowca
  • 1 czubata łyżka prażonego siemienia lnianego 500g boczniaków
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól morska
  • młotkowany pieprz
  • główka czosnku w łupinie
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw szykujemy syrop do zalania dyni. Wyciskamy sok z cytryn do garnuszka, dodajemy miód, ostrą papryczkę, zestrugany obieraczką do warzyw pigwowiec. Dorzucamy suszoną żurawinę, redukujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy, aby całość nabrała smaku.
  • Rozgrzewamy na patelni 2 - 3 łyżki oleju lub niezbyt agresywnej w goryczy oliwy. Wrzucamy dynię, 2 obrane ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki. Dodajemy szczyptę cukru i krótko karmelizujemy. Dynia ma chrupać.
  • Gorącą zalewamy na patelni syropem z żurawiną i odstawiamy do przegryzienia się smaków.
  • Bakłażana razem ze skórką kroimy w średnią kostkę, solimy, obsypujemy cząbrem i na godzinę na sitku wstawiamy do lodówki. Tam będzie tracił gorycz, wypuszczał sok, przez co spije nieco mnie oleju z patelni niż zwykle.
  • Ustawiamy piekarnik na 180ºC. Blaszkę wykładamy papierem. Z boczniaków odcinamy twarde końce, układamy blaszkami do góry i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Dodajemy listki rozmarynu, młotkowany pieprz, morską sól i przekrojony czosnek w łupinie.
  • Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut, do momentu, gdy boczniaki chrupią, pachną i pięknie się zrumienią.
  • W tym czasie rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju słonecznikowego, wrzucamy bakłażana i na dużym ogniu rumienimy przez 5-8 minut, z dodatkiem szczypty cukru.
  • W misce mieszamy ciepłego bakłażana, boczniaki. Wyciskamy ząbki upieczonego czosnku, wystarczy to zrobić palcami.
  • Dodajemy słodką dynię z zalewą, doprawiamy solą. Podajemy obsypane siemieniem lnianym.
Agata Wojda