Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami - przepis z programu Smaki Agaty
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami to cudowny pomysł na pyszną ciepłą sałatę. Choć nazwa potrawy brzmi skomplikowanie, samo danie nie jest trudne do przyrządzenia, a w efekcie otrzymujemy doskonałą ( i zdrową) mieszaninę smaków i aromatów. Wypróbuj przepis na bakłażana z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami, stworzony przez Agatę Wojdę, szefową kuchni hotelu Bellotto i gwiazdę programu kulinarnego Smaki Agaty, emitowanego w NOWA TV.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany średniej wielkości
- 200 g obranej dyni muscat pokrojonej w równą kostkę 1cm
- 1 czubata łyżka gęstego miodu
- sok z 2 cytryn
- 1 niewielka ostra papryka lub szczypta suszonych płatków
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 niewielki owoc pigwowca
- 1 czubata łyżka prażonego siemienia lnianego 500g boczniaków
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól morska
- młotkowany pieprz
- główka czosnku w łupinie
- olej słonecznikowy
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw szykujemy syrop do zalania dyni. Wyciskamy sok z cytryn do garnuszka, dodajemy miód, ostrą papryczkę, zestrugany obieraczką do warzyw pigwowiec. Dorzucamy suszoną żurawinę, redukujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy, aby całość nabrała smaku.
- Rozgrzewamy na patelni 2 - 3 łyżki oleju lub niezbyt agresywnej w goryczy oliwy. Wrzucamy dynię, 2 obrane ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki. Dodajemy szczyptę cukru i krótko karmelizujemy. Dynia ma chrupać.
- Gorącą zalewamy na patelni syropem z żurawiną i odstawiamy do przegryzienia się smaków.
- Bakłażana razem ze skórką kroimy w średnią kostkę, solimy, obsypujemy cząbrem i na godzinę na sitku wstawiamy do lodówki. Tam będzie tracił gorycz, wypuszczał sok, przez co spije nieco mnie oleju z patelni niż zwykle.
- Ustawiamy piekarnik na 180ºC. Blaszkę wykładamy papierem. Z boczniaków odcinamy twarde końce, układamy blaszkami do góry i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Dodajemy listki rozmarynu, młotkowany pieprz, morską sól i przekrojony czosnek w łupinie.
- Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut, do momentu, gdy boczniaki chrupią, pachną i pięknie się zrumienią.
- W tym czasie rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju słonecznikowego, wrzucamy bakłażana i na dużym ogniu rumienimy przez 5-8 minut, z dodatkiem szczypty cukru.
- W misce mieszamy ciepłego bakłażana, boczniaki. Wyciskamy ząbki upieczonego czosnku, wystarczy to zrobić palcami.
- Dodajemy słodką dynię z zalewą, doprawiamy solą. Podajemy obsypane siemieniem lnianym.