Rydze marynowane w słodkiej zalewie octowej: przepis na łagodną marynatę Babci Luni
2020-09-28

łatwy
30 min
4
Rydze marynowane w łagodnej, słodko-kwaśnej zalewie są tak pyszne, że traktujemy je jak przysmak na receptę. Babcia Lunia z marynowanych grzybów uczyniła delikates nad delikatesami. To nie ostry grzybek pod wódeczkę, ale delicje godne królewskiego podniebienia.
SKŁADNIKI
- 2,5 kg rydzów, grzybów leśnych mleczaj rydz małych, nieuszkodzonych i świeżych
- 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu spirytusowego (10%)
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
- 1 łyżeczka goździków
- 6 listków laurowych, świeżych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę, zagotowując ją. Odstawić.
- Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
- Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 20-30 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
- Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą.
- Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?