Rydze marynowane w słodkiej zalewie octowej: przepis na łagodną marynatę Babci Luni

Rydze marynowane w słodko-kwaśnej zalewie: przepis na łagodną marynatę babci Luni
Autor: Shutterstock, Shutterstock Pyszne rydze marynowane w słodko-kwaśnej zalewie Babci Luni
łatwy
30 min
4

Rydze marynowane w łagodnej, słodko-kwaśnej zalewie są tak pyszne, że traktujemy je jak przysmak na receptę. Babcia Lunia z marynowanych grzybów uczyniła delikates nad delikatesami. To nie ostry grzybek pod wódeczkę, ale delicje godne królewskiego podniebienia. 

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg rydzów, grzybów leśnych mleczaj rydz małych, nieuszkodzonych i świeżych 
  • 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego (10%)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka goździków
  • 6 listków laurowych, świeżych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę, zagotowując ją. Odstawić. 
  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 20-30 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą. 
  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej