Pieczona karkówka w słoiku – domowa konserwa, która zachwyca smakiem

Pieczona karkówka w słoiku – domowa konserwa, która zachwyca smakiem
Autor: Shutterstock Domowa konserwa mięsna nie jest trudna do przygotowania
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Pieczona karkówka w słoiku to domowa konserwa mięsna, której smak trudno porównać z gotowymi produktami ze sklepu. Aromatyczna, soczysta i pełna naturalnych przypraw – idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy na szybki obiad. Z podanej porcji przygotujesz dwa litrowe słoiki pachnącego mięsa, ale lepiej rozłożyć je do mniejszych naczyń, by po otwarciu cieszyć się zawsze świeżym smakiem domowej karkówki.

Dlaczego warto zrobić domową konserwę mięsną

Domowa konserwa mięsna ma naprawdę wiele zalet. Przede wszystkim daje pełną kontrolę nad tym, co trafia do słoika – wybierasz mięso najwyższej jakości i doprawiasz je tak, jak lubisz. Unikasz sztucznych konserwantów, nadmiaru soli i wszelkich „ulepszaczy smaku”, które często znajdziemy w gotowych produktach ze sklepu. Zyskujesz więc nie tylko pewność co do składu, ale także wyjątkowy smak, bo domowa karkówka w słoiku pachnie i smakuje o niebo lepiej niż fabryczna konserwa.

Co ważne, taka domowa konserwa jest trwała i praktyczna. Dzięki odpowiedniemu procesowi pieczenia i pasteryzacji może stać na półce w spiżarni przez wiele tygodni, a Ty masz zawsze pod ręką gotowe, aromatyczne mięso. To świetna opcja na kanapki, dodatek do obiadu czy szybki posiłek w podróży albo na biwaku.

Zrobienie konserwy w słoiku to także oszczędność i satysfakcja. Sam decydujesz o wielkości porcji – możesz przygotować litrowe słoiki na całą rodzinę lub mniejsze, które sprawdzą się na szybki posiłek w tygodniu. To smaczna, zdrowa i sprawdzona alternatywa dla sklepowych konserw mięsnych, której nie sposób się oprzeć.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej garść pomysłów, co zrobić z karkówki

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w 2-centymetrowe w plastry, posolić.
  • Mięso ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach, do każdego słoika w łożyć listek laurowy, 2 ziarenka ziela, kilka ziaren pieprzu i szczyptę majeranku.
  • Słoiki zakręcić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec 60 min.
  • Następnie zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejną godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej