Pieczona karkówka ze słoika - przepis na 2 słoiki pysznego mięsa
2021-11-11
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Pieczona karkówka ze słoika to rodzaj konserwy mięsnej, która możemy samodzielnie przygotować w domu. Z podanych proporcji możemy przygotować 2 słoiki karkówki o pojemności 1 l. Warto jednak przygotować konserwę w mniejszych słoikach, takich, aby po otwarciu, zjeść mięso w ciągu kilku dni.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz czarny ziarnisty
- sól
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w 2-centymetrowe w plastry, posolić.
- Mięso ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach, do każdego słoika w łożyć listek laurowy, 2 ziarenka ziela, kilka ziaren pieprzu i szczyptę majeranku.
- Słoiki zakręcić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec 60 min.
- Następnie zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejną godzinę.
- Po tym czasie wyjąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne