Pieczona karkówka w słoiku – domowa konserwa, która zachwyca smakiem
Pieczona karkówka w słoiku to domowa konserwa mięsna, której smak trudno porównać z gotowymi produktami ze sklepu. Aromatyczna, soczysta i pełna naturalnych przypraw – idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy na szybki obiad. Z podanej porcji przygotujesz dwa litrowe słoiki pachnącego mięsa, ale lepiej rozłożyć je do mniejszych naczyń, by po otwarciu cieszyć się zawsze świeżym smakiem domowej karkówki.
i
Dieta bezglutenowa
Dlaczego warto zrobić domową konserwę mięsną
Domowa konserwa mięsna ma naprawdę wiele zalet. Przede wszystkim daje pełną kontrolę nad tym, co trafia do słoika – wybierasz mięso najwyższej jakości i doprawiasz je tak, jak lubisz. Unikasz sztucznych konserwantów, nadmiaru soli i wszelkich „ulepszaczy smaku”, które często znajdziemy w gotowych produktach ze sklepu. Zyskujesz więc nie tylko pewność co do składu, ale także wyjątkowy smak, bo domowa karkówka w słoiku pachnie i smakuje o niebo lepiej niż fabryczna konserwa.
Co ważne, taka domowa konserwa jest trwała i praktyczna. Dzięki odpowiedniemu procesowi pieczenia i pasteryzacji może stać na półce w spiżarni przez wiele tygodni, a Ty masz zawsze pod ręką gotowe, aromatyczne mięso. To świetna opcja na kanapki, dodatek do obiadu czy szybki posiłek w podróży albo na biwaku.
Zrobienie konserwy w słoiku to także oszczędność i satysfakcja. Sam decydujesz o wielkości porcji – możesz przygotować litrowe słoiki na całą rodzinę lub mniejsze, które sprawdzą się na szybki posiłek w tygodniu. To smaczna, zdrowa i sprawdzona alternatywa dla sklepowych konserw mięsnych, której nie sposób się oprzeć.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej garść pomysłów, co zrobić z karkówki
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz czarny ziarnisty
- sól
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w 2-centymetrowe w plastry, posolić.
- Mięso ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach, do każdego słoika w łożyć listek laurowy, 2 ziarenka ziela, kilka ziaren pieprzu i szczyptę majeranku.
- Słoiki zakręcić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec 60 min.
- Następnie zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejną godzinę.
- Po tym czasie wyjąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.