Grzyby marynowane w occie - przepis babci na słodko-kwaśne grzybki

Grzyby marynowane w occie - przepis babci
Autor: Shutterstock.com Słoiki napełnione grzybami z cebulą i przyprawami gotowe do marynowania w occie
łatwy
45 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Grzyby marynowane w occie na zakąskę zawsze cieszą się powodzeniem. W mojej rodzinie żadne imieniny nie mogły sie odbyć bez marynowanych grzybków. Oczywiście marynowanych według przepisu babci. Kluczową sprawą jest zalewa octowa do grzybów. Babcina zalewa do grzybów w occie jest słodko-kwaśna i delikatna w smaku, nie tłumi więc smaku grzybów.

Po co obgotowywać grzyby?

Grzyby obgotowuje się wstępnie ze dwóch względów. Po pierwsze zdrowotnych. Grzyby zbudowane są z chityny, która jest wyjątkowo trwałym rodzajem błonnika. Obgotowane grzyby są lżej strawne. Po drugie grzyby obgotowuje się ze względów smakowych.  Jeśli zamierzasz zamrozić kurki lub rydze - warto je wcześniej obgotować. W przeciwnym razie grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie. Większość grzybów rurkowych nie wymaga obgotowania. Przypominamy, że smak powstały po obgotowaniu grzybów można wykorzystać jako bazę do zup.

Które grzyby należy koniecznie obgotować?

Bezwzględnie należy zawsze obgotowywać podgrzybki ze względu na zawarte w nich substancje, które mogę wywoływać bolesne kurcze jelit i biegunkę. Obgotowane, osączone podgrzybki można śmiało smażyć, dusić lub dodawać do zup. 

Jak obgotowywać grzyby?

  1. Podczas gotowania grzybów zawsze należy dokładnie pilnować czasu. Rozgotowane grzyby tracą smak i zmieniają konsystencję, przez co stają się wyjątkowo nieapetyczne.
  2. Twarde grzyby jak borowiki, rydze czy kurki należy obgotowywać zwykle nie dłużej niż pół godziny na średnim ogniu.
  3. W przypadku delikatnych grzybów jak maślaki czy podgrzybki, zwykle wystarcza około 15-20 minut.
  4. Grzyby zawsze odcedzamy, a wodę z gotowania wylewamy.

Przepis na marynowane grzybki

SKŁADNIKI

  • Na marynowane grzyby:
  • 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)
  • 2 cebule, pokrojone w talarki
  • Na marynatę octową:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego (10%)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka goździków
  • Dodatkowo:
  • 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę. Składniki zagotować. Odstawić. 
  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą. 
  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna.
  • Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki.
  • Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 
Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych - prawdy i mity
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej