Grzyby marynowane w occie - przepis babci na grzybki

Grzyby marynowane w occie - przepis babci
Autor: Shutterstock.com Słoiki napełnione grzybami z cebulą i przyprawami gotowe do marynowania w occie
łatwy
45 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta niskokaloryczna

Grzyby marynowane w occie na zakąskę zawsze cieszą się powodzeniem. W mojej rodzinie żadne imieniny nie mogły sie odbyć bez marynowanych grzybków. Oczywiście marynowanych według przepisu babci. Oto łatwy przepis na obłędnie pyszne grzyby w słodko-kwaśnej zalewie octowej! 

Po co obgotowywać grzyby?

Grzyby obgotowuje się wstępnie ze dwóch względów. Po pierwsze zdrowotnych. Grzyby zbudowane są z chityny, która jest wyjątkowo trwałym rodzajem błonnika. Obgotowane grzyby są lżej strawne. Po drugie grzyby obgotowuje się ze wzgędów smakowych.  Jeśli zamierzasz zamrozić kurki lub rydze - warto je wcześniej obgotować. W przeciwnym razie grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie.

Które grzyby należy koniecznie obgotować?

Bezwzględnie należy zawsze obgotowywać podgrzybki ze względu na zawarte w nich substancje, które mogę wywoływać bolesne kurcze jelit i biegunkę. Obgotowane, osączone podgrzybki można śmiało smażyć, dusić lub dodawać do zup. 

Jak obgotowywać grzyby?

  1. Podczas gotowania grzybów zawsze należy dokładnie pilnować czasu. Rozgotowane grzyby tracą smak i zmieniają konsystencję, przez co stają się wyjątkowo nieapetyczne.
  2. Twarde grzyby jak borowiki, rydze czy kurki należy obgotowywać zwykle nie dłużej niż pół godziny na średnim ogniu.
  3. W przypadku delikatnych grzybów jak maślaki czy podgrzybki, zwykle wystarcza około 15-20 minut.
  4. Grzyby zawsze odcedzamy, a wodę z gotowania wylewamy. 

SKŁADNIKI

  • Na marynowane grzyby:
  • 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)
  • 2 cebule, pokrojone w talarki
  • Na marynatę octową:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego (10%)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka goździków
  • Dodatkowo:
  • 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę. Składniki zagotować. Odstawić. 
  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą. 
  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 
Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych - prawdy i mity
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej