
Pomidory koktajlowe kiszone w woreczku
Wystarczą pomidory, nieco przypraw, woreczek strunowy i kilka godzin, by powstały pyszne pomidorowe pikle, idealne do dań z grilla. Tak przygotowane pomidory pachną czosnkiem i koperkiem, są wyraziste i tak smaczne, że chętnie sięgamy po kolejne. Dobrze, że tak łatwo jest je przygotować.

Pomidorki koktajlowe w zalewie
Pomidorki koktajlowe w zalewie to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru tych warzyw. Zimą pomidorki idealnie się sprawdzą jako dodatek do dań obiadowych czy imprezowa przekąska

Pomidorki marynowane na szybko
Marynowane pomidorki cherry, czyli drobne pomidory koktajlowe, to pyszna przekąska. Można je przygotować bardzo szybko, by zimą delektować się ich słodko-kwaśnym smakiem. Pomidorki wybornie smakują już po 3 dniach od pasteryzacji.

Dżem z pomidorów koktajlowych
Pomidorowy dżem domowej roboty jest doskonałym dodatkiem do świeżej bagietki i kromki razowego chleba. Razem tworzą idealną, szybką w przygotowaniu, letnią przekąskę. Bardzo atrakcyjną i smaczną!

Pomidory konserwowe
Pomidory konserwowe nie są w Polsce tak popularne, jak konserwowe czy kiszone ogórki. Ale jeśli spróbujecie w zimie choć raz tak zrobionych pomidorów, zapewniam, że będziecie je robić co roku. Tym bardziej, że przepis jest bardzo prosty.

Pomidorki marynowane na ostro
Przetwory to nieodzowna część jesieni. Oczywiście coraz rzadziej przygotowujemy je w domach, łatwiej po prostu kupić je w sklepie. Ale żaden taki zakup nie zastąpi przetworów bez konserwantów samodzielnie wykonanych w domu. Sprawdź, jak zrobić marynowane pomidory.

Pomidory po rosyjsku
Rosyjska kuchnia słynie z kiszonek i marynat - jedzenie przetworów to znakomity sposób, by w dobrym zdrowiu przetrwać tamtejszą długą i mroźną zimę. Warto wykorzystać rosyjskie pomysły na konserwowanie warzyw - są smaczne i zdrowe.

Kiszone pomidory
Kiszone pomidory są niezwykle popularne na Białorusi, Ukrainie i w Rosji. Kiszenie wszystkich warzy (łącznie z arbuzem) to wschodni zwyczaj, u nas nieco zapomniany. A szkoda, bo to bardzo dobry sposób na zachowanie składników odżywczych w warzywach.