Marynowane pomidory na ostro: sprawdzony przepis na pomidory z biglem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przetwory to nieodzowna część jesieni. Oczywiście coraz rzadziej przygotowujemy je w domach, łatwiej po prostu kupić je w sklepie. Ale żaden taki zakup nie zastąpi przetworów bez konserwantów samodzielnie wykonanych w domu. Sprawdź, jak zrobić marynowane pomidory na ostro.
Przygotowanie przetworów zajmuje trochę czasu, ale późniejsza możliwość zjedzenia ich zimą, kiedy już mało które owoce czy warzywa są dostępne, wynagradza ten trud. Marynować można wszystko – zarówno owoce: jabłka gruszki, śliwki czy maliny, jak i warzywa – zaczynając od sławetnych ogórków czy papryki, po marchewkę, cebulkę, czosnek, cukinię czy właśnie pomidory. Te ostatnie są wyśmienite, zarówno suszone w zalewie z oliwy, jak i marynowane na słodko czy ostro.
SKŁADNIKI
- 1 kg małych pomidorków (czerwone i żółte)
- 10-12 ząbków czosnku
- 2 strączki ostrej papryki (zielona)
- 2 szklanki białego octu winnego
- 2 łyżki gorczycy
- 7-10 liści laurowych
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich (możemy przygotować samemu z tymianku, bazylii, oregano, rozmarynu, cząbru, mięty i szałwii)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać. Z octu, liści laurowych, gorczycy, papryki, czosnku, cukru i soli zagotować zalewę.
- Umyte pomidorki ułożyć w wyparzonych słoikach, posypać ziołami i zalać gorącą marynatą.
- Słoiki zakręcić i odstawić do wystygnięcia.