Pomidory marynowane po rosyjsku
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Rosyjska kuchnia słynie z kiszonek i marynat - jedzenie przetworów to znakomity sposób, by w dobrym zdrowiu przetrwać tamtejszą długą i mroźną zimę. Warto wykorzystać rosyjskie pomysły na konserwowanie warzyw - są smaczne i zdrowe.
SKŁADNIKI
- 2 kg malutkich zielonych pomidorów
- czosnek, obrany i podzielony na ząbki
- gałązki kopru z nasionami
- marynata:
- 3 l wody
- szklanka octu spirytusowego 10%
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W umytych pomidorach zrobić nożem nacięcie, w każde włożyć ząbek czosnku (jeśli jest duży to wystarczy połowa).
- Pomidory ułożyć w słoiku.
- Zagotować składniki marynaty. Ciepłą zalać pomidory, słoiki zakręcić.
- Pasteryzować 30 minut.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?