Pomidory marynowane po rosyjsku

2021-03-29
Pomidory marynowane po rosyjsku
Autor: thinkstockphotos.com Pomidory można marynować - zachowując w ten sposób wiele ich wartości zdrowotnych.
łatwy
35 min
4

Rosyjska kuchnia słynie z kiszonek i marynat - jedzenie przetworów to znakomity sposób, by w dobrym zdrowiu przetrwać tamtejszą długą i mroźną zimę. Warto wykorzystać rosyjskie pomysły na konserwowanie warzyw - są smaczne i zdrowe.

SKŁADNIKI

  • 2 kg malutkich zielonych pomidorów
  • czosnek, obrany i podzielony na ząbki
  • gałązki kopru z nasionami
  • marynata:
  • 3 l wody
  • szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W umytych pomidorach zrobić nożem nacięcie, w każde włożyć ząbek czosnku (jeśli jest duży to wystarczy połowa).
  • Pomidory ułożyć w słoiku.
  • Zagotować składniki marynaty. Ciepłą zalać pomidory, słoiki zakręcić.
  • Pasteryzować 30 minut.