Dżem z pomidorków koktajlowych domowej roboty

dzem-z-pomidorkow-koktajlowych-domowej-roboty.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomidorki koktajlowe świetnie nadają się na dżem
łatwy
20 min
4

Pomidorowy dżem domowej roboty jest doskonałym dodatkiem do świeżej bagietki i kromki razowego chleba. Razem tworzą idealną, szybką w przygotowaniu, letnią przekąskę. Bardzo atrakcyjną i smaczną!

SKŁADNIKI

  • 25 dag pomidorów koktajlowych (standardowe opakowanie)
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn
  • miód
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Pomidorki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć gniazda po szypułkach i pokroić pomidorki na połówki lub ćwiartki (w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję dżemu). Oliwę z oliwek mocno rozgrzać na patelni. Na wrzący olej wrzucić pokrojone pomidorki i zrumienić. Gdy pomidorki mocno się przyrumienią, polać je miodem (do smaku) i dalej smażyć na mocnym ogniu (woda powinna w całości odparować). Podczas smażenia cały czas intensywnie mieszać, by pomidorki nie przywierały do patelni. Doprawić dżem solą i pieprzem do smaku. Igiełki rozmarynu oddzielić od gałązek i pokroić. Dodać w końcowej fazie smażenia, by aromat ziela był jak najbardziej intensywny. Dżem podawać na ciepło ze świeżą bagietką, razowym chlebem lub grzankami.