Dżem z pomidorków koktajlowych domowej roboty
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pomidorowy dżem domowej roboty jest doskonałym dodatkiem do świeżej bagietki i kromki razowego chleba. Razem tworzą idealną, szybką w przygotowaniu, letnią przekąskę. Bardzo atrakcyjną i smaczną!
SKŁADNIKI
- 25 dag pomidorów koktajlowych (standardowe opakowanie)
- oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn
- miód
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidorki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć gniazda po szypułkach i pokroić pomidorki na połówki lub ćwiartki (w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję dżemu).
- Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Na wrzący olej wrzucić pokrojone pomidorki i zrumienić.
- Gdy pomidorki mocno się przyrumienią, polać je miodem (do smaku) i dalej smażyć na mocnym ogniu (woda powinna w całości odparować).
- Podczas smażenia cały czas intensywnie mieszać, by pomidorki nie przywierały do patelni.
- Doprawić dżem solą i pieprzem do smaku. Igiełki rozmarynu oddzielić od gałązek i pokroić. Dodać w końcowej fazie smażenia, by aromat ziela był jak najbardziej intensywny.
- Dżem podawać na ciepło ze świeżą bagietką, razowym chlebem lub grzankami.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.