Dżem z pomidorków koktajlowych domowej roboty

2021-03-29
Tekla Sapiens
Dżem z pomidorków koktajlowych
Autor: Shutterstock Dżem z pomidorków koktajlowych to pyszny dodatek do kanapek.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pomidorowy dżem domowej roboty jest doskonałym dodatkiem do świeżej bagietki i kromki razowego chleba. Razem tworzą idealną, szybką w przygotowaniu, letnią przekąskę. Bardzo atrakcyjną i smaczną!

SKŁADNIKI

  • 25 dag pomidorów koktajlowych (standardowe opakowanie)
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn
  • miód
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidorki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć gniazda po szypułkach i pokroić pomidorki na połówki lub ćwiartki (w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję dżemu).
  • Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Na wrzący olej wrzucić pokrojone pomidorki i zrumienić.
  • Gdy pomidorki mocno się przyrumienią, polać je miodem (do smaku) i dalej smażyć na mocnym ogniu (woda powinna w całości odparować).
  • Podczas smażenia cały czas intensywnie mieszać, by pomidorki nie przywierały do patelni.
  • Doprawić dżem solą i pieprzem do smaku. Igiełki rozmarynu oddzielić od gałązek i pokroić. Dodać w końcowej fazie smażenia, by aromat ziela był jak najbardziej intensywny.
  • Dżem podawać na ciepło ze świeżą bagietką, razowym chlebem lub grzankami.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Tekla Sapiens